Telekom tržište u Hrvatskoj lani palo za 2,12 milijardi kuna

Zabrinuti Mladen Pejković i Ivica Mudrinić/PXL Zabrinuti Mladen Pejković i Ivica Mudrinić/PXL

U fiksnim razgovorima prihod je pao sa 4,75 na 3,34 milijarde, a u mobilnima sa 8,17 na 6,93 milijarde kuna.

Najnoviji podaci koje Hrvatska agencija za poštu i elektroničke telekomunikacije (HAKOM) planira predstaviti u godišnjem izvješću Saboru ukazuju da je telekomunikacijsko tržište u Hrvatskoj doživjelo najveći pad u posljednjem desetljeću. Prihodi telekomunikacijskih operatera u 2011. pali su za 2,12 milijardi kuna na 13,33 milijarde. Iznenađujuće, pad je podjednak u fiksnim i mobilnim komunikacijama, između 1,2 i 1,4 milijarde kuna. U fiksnim razgovorima prihod operatera stanjio se sa 4,75 na 3,34 milijarde kune. U mobilnim je pak prihod pao sa 8,17 na 6,93 milijarde kuna.

Analitičari podijeljeni

Na naš upit kako to da u uvjetima pesimizma i letargije na tržištu konzultantske kuće poput britansko-američkog PMR-a prognoziraju rast hrvatskoga telekomunikacijskog tržišta u idućoj godini, u HAKOM-u su odgovorili da ne mogu raditi takve procjene. PMR je, naime, procijenio da bi domaće telekomunikacijsko tržište iduće godine moglo početi rasti prosječno dva posto godišnje. Međutim, analitičari u Hrvatskoj ne djele to mišljenje. Krešimir Alić, analitičar telekomunikacijskog tržišta agencije IDC Adriatics, kaže da je teško očekivati oporavak tržišta u ovoj godini kad se gospodarske prilike pogoršavaju. "Najbolja potvrda negativnog trenda jesu rezultati najvećeg telekom operatera koji je u prvih šest mjeseci zabilježio pad prihoda od šest posto, a slične trendovi bilježimo i na drugim tržištima u Europi", kaže Alić. Navodi da je nemoguće da telekomunikacije budu jedini svjetionik dok ostatak gospodarstva pada. Pojašnjava da je uz rast nezaposlenosti i pad kupovne moći nerealno očekivati pojačano trošenje na telekomunikacijske usluge pa ni u idućoj godini ne očekuje oporavak. "Uz pretpostavku blagog poboljšanja ekonomske klime kakvu najavljuju makroekonomisti može se očekivati da bi se u drugoj polovici 2013. mogao ublažiti pad. Ipak, ne vjerujem da bi moglo doći do rasta tržišta telekomunikacijskih usluga", kaže Alić.

Povećanje konkurencije

U HAKOM-u kažu da trendovi ipak idu na ruku i operaterima i korisnicima. Pojašnjavaju da su ove godine uveli vlastite troškovne modele za praćenje veleprodajnih cijena, što bi trebalo povećati konkuretnost operatera. Nadalje, lani je nastavljen trend prijenosa broja iz jedne mreže u drugu uz povećanje od 30 posto. Regulator očekuje pojavu novih virtualnih mobilnih operatera, koji nisu poput Bonbona ili Tomatoa povezani s operaterima, već su nazavisni. "Tako će se sve više razvijati konkurencija temeljena na uslugama, a sve manje na infrastrukturi, između HT-a, Vipneta i Tele2, kakva je do sada prevladavala na tržištu mobilnih komunikacija", zaključuju u HAKOM-u.

Nove usluge

Rastu internet i TV

Tržište internetskih usluga u 2011. nastavilo je rasti sa 1,95 milijardi kuna na 2,11 milijardi. Tržište prijenosa TV signala lani je poraslo sa 124 milijuna kuna na 455 milijuna. Do povećanja je došlo jer dodatnih 307 milijuna čini prihod od pružanja IPTV i satelitske TV usluge.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!