Telekom Austrije potvrdio da Vipnet pregovara o kupnji H1 Telekoma

Autor: Bernard Ivezić , 15. srpanj 2013. u 12:02
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Poslovni dnevnik prvi je objavio da Vipnet u akvizicijskom zaletu pregovara o preuzimanju H1 Telekoma.

H1 Telekom je meta preuzimanja Telekoma Austrije kazao je krajem prošlog tjedna WirtschaftsBlattu šef TA Hannes Ametsreiter i time službeno potvrdio priču Poslovnog dnevnika, koji je prvi objavio da Vipnet u akvizicijskom zaletu pregovara o preuzimanju H1 Telekoma

Podsjetimo, Poslovni dnevnik je u lipnju otkrio da Vipnet pregovara s H1 Telekomom i HPB-om, koja je jedan od največih dioničara operatera, o prodaji. To su nam bili potvrdili izvori upoznati sa situacijom. U Vipnetu su tada tvrdili da ne provode due dilligence H1 Telekoma, ali su na naš upit znači li također da ne kupuju H1 Telekom odbili daljnji komentar.

Hannes Ametsreiter je na pitanje WirtschaftsBlatta da konkretno komentira je li Telekom Austrije (Vipnet) zainteresiran za kupnju H1 Telekoma odgovorio: "To je sigurno mogućnost".

Nakon toga je komentirao interes za United Group, najvećeg konkurenta Telekoma Austrije i Deutsche telekoma u regiji. Istaknuo je da su zainteresirani za jedan njegov dio, točnije najvećeg kabelskog operatera u Srbiji, koji se zove SBB.

"SBB je interesantna kompanija i zainteresirani smo za informacije o prodaji te kompanije", kaže Ametsreiter.

Kada je WirtschaftsBlatt upozorio da je Mid Europa Partners, kao vlasnik, United Groupa konsolidirao poslovanje u regiji stavivši i srpski SBB i slovenski Telemach u istu kompaniju, te da se očekuje da bi takva kompanija vrijedila oko 800 milijuna eura, Ametsreiter je odgovorio da prvo traže prikladne mete za preuzimanja a tek zatim govori o načinu financiranja akvizicije.

Šef TA Hannes Ametsreiter očekuje da će postati najjači regionalni igrač zahvaljujući zaleđu dioničara América Móvila, najvećeg telekom operatera na svijetu, te partnerstva s Vodafoneom.

"Nastavit ćemo se razvijati u smijeru konvergencije. To je strategija koju smo usvojili još 2009. godine i od tada smo kupili niz kabelskih operatera i satelitskih providera. Mislim da imamo šansu postati najjači igrač u jugoistočnoj Europi", kaže Ametsreiter.

Paketi usluga su taktika kako to planira ostvariti.

"Zašto to radimo [op.a. konvergenciju i integraciju]? Jednostavno stoga što korisnici koji kupuju pakete usluga duže ostaju naši korisnici. To je prilika za rast koju drugi nemaju", zaključuje Ametsreiter. 

Komentirajte prvi

New Report

Close