Tehnix: Da, točno je, uspjeli smo razviti tehnologiju budućnosti

Autor: Sponzorirani članak , 14. veljača 2014. u 14:58
Đuro Horvat, direktor i vlasnik tvrtke Tehnix; Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Danas je Tehnix vodeća eko industrija u Republici Hrvatskoj i Europi. Bavimo se razvojem vlastitih proizvoda koji su u funkciji zaštite prirode.

Tvrtka TEHNIX, koja sudjeluje kao partner Poslovnog dnevnika u organizaciji konferencije 'Gospodarenje otpadom 2014', osnovana je 1991. godine, sada slave 23 godine od razvoja male tvrtke, koja je nastala na razvoju vlastitih inovativnih proizvoda, namijenjenih zaštiti okoliša, zaštiti voda i gospodarenju otpadom.

Ovo je njihova priča:

Danas je Tehnix vodeća eko industrija u Republici Hrvatskoj i Europi. Bavimo se razvojem vlastitih proizvoda koji su u funkciji zaštite prirode. To je nekoliko područja razvojnih aktivnosti. Razvili smo, proizvodimo i uspješno plasiramo u svijet proizvode, strojeve i opremu za održivo gospodarenje otpadom. Nabrojit ću samo neke najuspješnije koji su usvojeni na domaćem i globalnom tržištu Europe i svijeta.

To su specijalni strojevi za prihvat i sabijanje otpada – preskontejneri raznih dimenzija i volumena od 5, 10, 16, 20, 24 i 32 m³. Njihova je namjena vrlo široka i ekonomična u eksploataciji. Prodajemo ih u više zemalja Europe, Švicarskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Luksemburgu, Italiji, Grčkoj, Sri Lanki, Abu Dhabiu. Razvili smo najnoviju generaciju sigurnosnih preskontejnera za banke, vojsku, NATO, bolnice, policiju i druge korisnike koji moraju biti zaštićeni od gubitka informacija.

Proizvodimo transfer stanice za pretovar komunalnog otpada. Najveće naše dostignuće je razvoj sustava za održivo ekološko gospodarenje miješanim komunalnim otpadom. Najveći problem današnje planete zemlje su klimatske promjene kao posljedica zatopljenja klime koja je nastala zbog negativnog utjecaja ljudskih aktivnosti kojima se zagađuje zrak, stvaraju staklenički plinovi i štetne emisije u zraku te tako direktno utječu na stabilnost eko sustava, na način pojave ciklona, ekstremnih temperatura koje utječu na neobične pojave, npr. umjesto snijega pada ledena kiša, visoke temperature i druge cikluse koji remete prirodnu ravnotežu koja nas kažnjava.

Jedan od velikih zagađivača planete je stvaranje ogromne količine i površine otpada i to komunalnog otpada koji se nekontrolirano odlaže i stvara nove stakleničke plinove te emisije CO² koje zagađuju atmosferu.

Kompanija Tehnix već gotovo 15 godina bavi se razvojem sustava održivog gospodarenja otpadom bez odlaganja na deponije. Da, točno je, uspjeli smo razviti tehnologiju budućnosti.

To je MBO-T tehnologija kojom se otpad u cijelosti obrađuje, reciklira prema uporabnim vrijednostima i ponovno vraća u proizvodni i energetski ciklus za potrebe održivog razvoja. Razvili smo tipske ekološke tvornice za preradu komunalnog otpada. Doista to je tehnološka revolucija koja se ostvarila u kompaniji Tehnix te se danas uspješno primjenjuje u svijetu. Nažalost, nisam sretan jer nismo izgradili niti jedno u Republici Hrvatskoj, u kojoj doista ima puno ekoloških problema. To su tvornice u kojima se u vremenu od 10 minuta miješani komunalni otpad potpuno selektira do faze koja omogućuje prodaju na tržištu.

To su tri segmenta:

– Proizvodnja eko komposta iz organskog otpada,
– Selekcija korisnih sirovina, plastika, papir, karton, PET, MET, staklo, metal, sve se to selektira, balira i plasira na tržištu,
– Proizvodnja RDF goriva, odnosno ostatka kaloričnog gorivog otpada koji se šredira.

stare cipele, tekstil, gume, tetrapak i ostalo koji se usitnjuje i balira za gorivo u cementarama, toplanama, energanama ili koristi za proizvodnju struje.

To su suvremene tvornice raznih kapaciteta za gradove od 25000 stanovnika do 1 milijun stanovnika. To je izum kompanije Tehnix za koji smo dobili najveća svjetska i domaća znanstvena priznanja.

Vrlo značajno područje poslovne i inovativne aktivnosti je područje za projektiranje, proizvodnju te izgradnju suvremenih uređaja za pročišćavanje voda, područje separatora za fizikalno pročišćavanje voda, i to zauljenih površinskih voda. Naši separatori ugrađuju se diljem Europe i svijeta, ugrađeni su na svim autocestama u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Rumunjskoj, Sloveniji, Austriji i drugim zemljama svijeta.

Veliku inovativnu tehnologiju razvili smo sa našim biorotorima za pročišćavanje sanitarnih voda. Nova generacija bioreaktorskih postrojenja za pročišćavanje komunalnih voda kapaciteta do 10 000 stanovnika, predstavlja veliki inovativni i tehnološki projekt jer se ostvaruju bitne tehnološke i energetske prednosti od dosad korištenih sustava.

Treće važno područje su mobilne naftne pumpe kapaciteta od 1000-25000 litara. To prodajemo po cijeloj Europi, a najviše u Rusiji.

Četvrto područje su specijalni kontejneri za izgradnju vrtića, škola, zatvora, stambenih i poslovnih naselja, radimo NATO baze po Europi.

Ukupno smo razvili preko 350 vlastitih proizvoda. Ostvarili smo i realizirali gotovo 45 vlastitih proizvoda, patenata koji se uspješno prodaju na domaćem i globalnom tržištu. Razvili smo novu eko generaciju nadogradnje komunalnih vozila za sakupljanje otpada pod nazivom, EKOMUNAL TEHNIX. Potpisali smo ugovor o suradnji s poduzećem MAN, Mercedes, Iveco i DAF, za zajednički razvoj i nadogradnju specijalnih vozila.

Ovih dana, točnije 27.02.2014., pozvani smo u Brisel u Europsku Komisiju kod predstojnika kabineta povjerenika EU za okoliš, g. Kurta Vandenberghe, te njegova dva suradnika, eksperta, zbog prezentacije naših projekata na području održivog gospodarenja komunalnim otpadom, tako da naši projekti za obradu komunalnog otpada postanu standardi Europske Unije, a iza toga i svijeta. Mi smo im ponudili našu razvojnu suradnju.

Da, Tehnix sada izvozi više od 90% svojih proizvoda na europsko i svjetsko tržište.

Naše proizvode i znanje o proizvodima trebaju gotovo svi u svijetu, svi trebaju modernu tehnologiju iz kompanije Tehnix koja svima donosi profit, a planeti održivost opstanka čovjeka i prirode kao dva prijatelja koji grade uspješnu budućnost.

Žao mi je što u Hrvatskoj nemamo takve suradnike jer se jedino novim tehnologijama može ostvariti održiva budućnost. 

New Report

Close