Strujni mjerni transformator AKU-24 – novi član obitelji Končar mjernih transformatora

Autor: Sponzorirani članak , 13. prosinac 2013. u 09:38
Press foto

Mjerni transformator je uređaj koji predstavlja vrlo bitan dio transformatorskih stanica i postrojenja.

Autor: Josipa Martinović

Mjerni transformator je uređaj koji predstavlja vrlo bitan dio transformatorskih stanica i postrojenja. Po novčanom udjelu u cjelokupnoj vrijednosti postrojenja to se možda i ne bi moglo zaključiti, ali on je itekako važan element elektroenergetskog sustava jer omogućava uvid u stanje mreže na višenaponskoj strani. Njegova uloga je davrlo precizno, uz definiranutočnost, transformira mjerenu veličinu (napon ili struju) na mjerljivu standardnu vrijednost. Mjerni transformator također izolira razne uređaje koji služe za zaštitu, mjerenje i upravljanje od visokog napona mreže.

KONČAR -Mjerni transformatori, dio KONČAR Grupe, kontinuirano radi na razvoju svojih proizvoda i proširenjuponuđenog proizvodnog asortimana kako za domaće tako i za svjetsko tržište. Tvrtka s dugogodišnjom tradicijom proizvodnje mjernih transformatora tako nije stala samo na proizvodnji već potvrđeno kvalitetnih proizvoda nego se okreće budućnosti i nadmetanju sa sve oštrijom konkurencijom. Vođeni sve brojnijim i složenijim zahtjevima kupaca na mjerne transformatore, KONČAREVI stručnjaci kontinuirano razvijaju i testiraju nove ideje – tražeći konkurentna i originalna tehnička rješenja, koriste već postojeća i provjerena, kombinirajući ih na inovativan način.

Jedan od takvih istraživačkihzadataka u 2013. godini bio je razvoj strujnog transformatora za vanjsku montažu s dvostruko izoliranim sekundarnim priključcima nazvanog AKU-24. Cilj projekta je bio dobiti novi, specifični tip strujnog transformatora samostojeće izvedbe namijenjenog vanjskoj ugradnji u elektroenergetske mreže naponske razine do 24 kV. Iako se standardna tehnička rješenja u praksi temelje na izolaciji papir-ulje, u ovom slučaju se u svrhu povećanja konkurentnosti iskoristila već dobro provjerena varijanta epoksidnog transformatora za unutarnju ugradnju. Uz određene modifikacije, korišten je koncept izrade srednjenaponskog strujnog mjernog transformatora poznatog pod nazivom INA. INA je svakako jedan od standardnih i najprodavanijih transformatora iz KONČAREVOG asortimana srednjenaponskih mjernih transformatora. Međutim, kako atmosferske prilike ipak u određenojmjeri utječu na epoksidne površine, sama srž transformatora je uronjena u metalni kotao s uljem, a priključci izolirani porculanskim izolatorima.Proizvod je u konačnici puno pogodniji za ekstremnije atmosferske uvjete kao što su visoke temperature te UV zračenje. Dakle, ispunjava zahtjeve ondje gdje ih epoksidni mjerni transformatori ne mogu zadovoljiti.

Transformator AKU je pogodan prvenstveno za ugradnju na tržišta s pustinjskom klimom kao što su zemlje arapskog svijeta gdje je dugotrajno izložen jakom solarnom zračenju. Još jedna od prednosti ovog transformatora je i jednostavno održavanje te servis. Montaža samog transformatora također nije zahtjevna pa ju je moguće izvršiti jednostavno na terenu, zbog iznimno male mase. Svojim karakteristikama i cijenom AKU može ozbiljno parirati konkurentskim proizvodima. Rezultat je proizvod koji je mnogo kvalitetniji i profitabilniji od  standardnih izvedbi.

Naravno, transformator je uspješno prošao sva tipska ispitivanja i zadovoljio tražene zahtjeve. Još jednom se pokazalo da se kvalitetni rezultati mogu postići i samom kombinacijom već postojećih konceptualnih rješenja, tj. sagledavanjem šire slike, a ne samo revolucionarnim inovacijama. Transformatori AKU već su isporučeni u Saudijsku Arabiju te se očekuju nove narudžbe kao i plasman na tržišta sa sličnim zahtjevima. Bitno je naglasiti da postoji određeni prostor za poboljšanje transformatora AKU te razvoj različitih varijanti istoga proizvoda, za različite naponske razine te klase točnosti. Dapače, razvojem opisanog tipa transformatora, došli smo do brojnih spoznaja korisnih za unapređenje drugih proizvoda koji koriste slične dielektrične koncepte. 

 

New Report

Close