Rimac potpisao ugovor od 600 milijuna kuna

Autor: Bernard Ivezić , 01. listopad 2018. u 08:03
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

To je pojedinačno najveći R&D posao za neku hrvatsku tvrtku uopće i najveći posao koji je Rimac dosad ugovorio.

Proizvođač najbržeg električnog automobila na svijetu, tvrtka Rimac automobili iz Svete Nedelje, ugovorila je 600 milijuna kuna (80 milijuna eura) vrijedan posao na razvoju novog električnog automobila za kultni talijanski autodizajnerski studio Pininfarina, smješten nedaleko od Torina.

Pojedinačno, to je najveći posao koji je tvrtka Rimac automobili dosad ugovorila i pojedinačno najveći R&D posao za neku tvrtku iz Hrvatske od osamostaljenja. Pininfarina dizajnira automobile za niz najpoznatijih svjetskih brendova: Ferrari, Alfa Romeo, Peugeot, Fiat, GM, Lancia, Maserati, zatim kineske brendove AviChina, Chery, Changfeng, Brilliance i JAC te korejske Daewoo i Hyundai.

Cilj kultnog talijanskog studija je razviti novu električnu super-jurilicu kroz projekt kodnog imena PF0. Rimac će im za to isporučiti baterije, ekspertizu u razvoju e-automobila, softver i hardver. Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac automobila kaže da će PF0 biti odlična sinergija hrvatske tehnološke tradicije s jedne i talijanske dizajnerske tradicije s druge strane.

"Ovo partnerstvo veliki je korak za obje kompanije i veselimo se što ćemo zajedno raditi na tome da oživimo ovaj nevjerojatan stroj", kaže Rimac. Prije tri godine Pininfarinu je za 1,3 milijardi kuna preuzeo indijski industrijski konglomerat Mahindra group, koji ima godišnji promet veći od 20 milijardi dolara i bavi se svime od obrazovanja, teške industrije pa sve do aero-space industrije.

Mahindra group u automobilskim krugovima najpoznatiji je po tome što je početkom 2012. predao ponudu za preuzimanje posrnulog Saaba, ali je kompaniju tad preuzela tvrtka National Electric Vehicle Sweden. Iza nje stoje kineski igrači, a Saab se potom fokusirao na razvoj  e-auta. 

Michael Perschke, izvršni direktor tvrtke Automobili Pininfarina kaže da otkako je upoznao Matu Rimca zna da ima tim koji može isporučiti tehnologiju koja će omogućiti nezaboravno iskustvo vožnje na razini Pininfarininih standarda. "Ova suradnja spaja budućnost električnih performansi s tradicijom legendarnog automobilskog stila Pininfarine kako bi dobili jedinstveno lijep hypercar", kaže Perschke.

Komentari (4)
Pogledajte sve


Mate, samo deri dok drugi daju pare
http://www.seebiz.eu/rimac-automobili-u-2017-gubitak-od-434-milijuna-kuna/ar-182520/

ajde Rimac mora još puno love spaliti da stigne Muska.

Koliko će HR poreza platiti na ovaj ugovor? Zna netko?

Mate, samo deri dok drugi daju pare
http://www.seebiz.eu/rimac-automobili-u-2017-gubitak-od-434-milijuna-kuna/ar-182520/

čestitke!

Bravo Rimac!

New Report

Close