Prvi u Europi s novim načinom prijevoza plina

Autor: Darko Bičak , 18. rujan 2018. u 22:01
Prvi operator plinskog transporta u Europi koji koristi fleksibilne cijevi za prijevoz do krajnjeg korisnika

Tehnologija s fleksibilnim cijevima u svijetu se dosad malo koristila u procesima proizvodnje nafte i plina.

Plinacro je  započeo s drugom fazom revitalizacije 6,1 km dugog plinovoda Kozarac-Stružec u Moslavini. Kako izvještavaju iz te javne tvrtke, nakon što su tijekom protekla dva tjedna završeni zemljani radovi, u ponedjeljak se na 14 lokacija duž plinovoda započelo s ugradnjom fleksibilnih cijevi u postojeći čelični plinovod, izgrađen 1970. 

Nužna revitalizacija
Time je, kažu, Plinacro postao prvi operator plinskog transportnog sustava (OTS) u Europi koji fleksibilne cijevi, prvenstveno zbog manje duljine i promjera plinovoda, koristi za transport plina za krajnjeg korisnika, u ovom slučaju Inu. U odnosu na izgradnju novog plinovoda, prednosti korištenja fleksibilnih cijevi, odnosno njihovog uvlačenja u postojeći plinovod, prvenstveno su skraćeno vrijeme realizacije projekta te niži troškovi održavanja.

Pri tome, bitno je istaknuti da se ova tehnologija u svijetu u gotovo 70 posto slučajeva koristi u offshore industriji, dok se u onshore industriji ona prvenstveno koristi u tehnološkim procesima proizvodnje nafte, naftnih derivata i plina. Budući da se, zasad, ne proizvode fleksibilne cijevi tolikih promjera, primjena navedene tehnologije još nije moguća na Plinacrovim magistralnim plinovodima. Završetkom radova, koji su predviđeni do 1. listopada ove godine, plin će se, kao i ranije, od Plinacrova plinskog čvora (PČ) Kozarac transportirati do Plinacrove mjerne stanice (MS), smještene u sklopu Inine kompresorske stanice (KS) Stružec.

Navedena revitalizacija plinovoda bila je nužna, prvenstveno zbog starosti plinovoda, načina njegove izgradnje te činjenice da je njime bilo sve teže ostvarivati siguran i pouzdan transport prirodnog plina.Plinacro i rumunjska tvrtka SC Euro Gas Systems potpisali su početkom rujna ugovor o isporuci glavne opreme za izgradnju kompresorske stanice kod Velike Ludine u Moslavini, a vrijednost ugovora je oko 8,2 milijuna eura. 

Sigurnost opskrbe
Iz Plinacroa su pojasnili da se ugovor odnosi na isporuku, ugradnju, puštanje u rad i održavanje glavne opreme (tri kompresorske jedinice) za prvu kompresorsku stanicu (KS1) na hrvatskom plinskom transportnom sustavu. Ugovor s Rumunjima je, kažu, rezultat međunarodnog javnog natječaja na kojem je SC Euro Gas Systems bila najpovoljniji ponuđač, a potpisali su ga predsjednik uprave Plinacra Ivica Arar i direktor EGS-a Roger Herman Wachter. 

Podsjećaju da su građevinski radovi započeli početkom kolovoza, a potpisivanjem ugovora inicirana je završna faza u realizaciji projekta.

Naime, izgradnjom KS1 povećat će se sigurnost opskrbe svih korisnika Plinacrova transportnog sustava, omogućiti povećanje fleksibilnosti upravljanja postojećim transportnim kapacitetima te racionalno povećanje kapaciteta prema potrebama tržišta. Pored toga, kažu u Plinacrou, osigurat će se uspostava stalnog dvosmjernog kapaciteta na postojećoj interkonekciji između Hrvatske i Mađarske, na pravcu Donji Miholjac – Dravaszerdahely, što će omogućiti i otpremu plina s budućeg LNG terminala na Krku prema Mađarskoj i trećim zemljama.

Komentirajte prvi

New Report

Close