Propalo IT preuzimanje godine: Pregovori HT-a i IN2 zamrznuti

Autor: Bernard Ivezić , 22. srpanj 2013. u 10:05
Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2/Žarko Bašić/POSLOVNI DNEVNIK/PIXSELL

Najvećoj softverskoj tvrtki u Hrvatskoj nude se financijski ulagači iz EU i SAD-a.

Ništa od HT-ovog preuzimanja IN2 grupe, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik. Vrhunac pregovora bio je u siječnju kad je HST, najveći sindikat u HT-u, kojeg ujedno vodi član Nadzornog odbora HT-a Juko Cikojević, na internetskim stranicama sindikata već počeo informirati zaposlenike operatera o IN2 grupi.

 

5,9milijuna

kuna lanjska je neto dobit IN2 koja se inače kreće od 5-12 milijuna kuna godišnje

Činilo se da je potrebno samo pričekati veljaču, kad se tradicionalno sastaje Nadzorni odbor HT-a kako bi dao zeleno svijetlo za akviziciju. No, umjesto odobrenja uslijedio je tajac.Očekivani dogovor, komentira se u branši, pao je zbog preniske cijene. HT je navodno IN2 bio spreman platiti isključivo na temelju dosadašnje dobiti, koja varira od pet do 12 milijuna kuna, a vlasnik i predsjednik Uprave IN2 Ante Mandić na to je navodno odgovorio protuprijedlogom po kojem nakon akvizicije odmah odlazi iz IN2. Nakon toga, priča se u branši, pregovori su zamrznuti. I HT i Ante Mandić na naše su upite o tome odbili svaki komentar.

Dobri partneri
No, dok se vlasnički ne mogu usuglasiti, operativno najveća telekomunikacijska i najveća softverska kompanija u Hrvatskoj navode da vrlo uspješno surađuju. U HT-u kažu da su zainteresirani za razvoj ICT usluga iz područja zdravstva, obrazovanja, prometa i drugih sektora gdje vide potencijal rasta. "S tvrtkom IN2, jednako kao i s brojnim drugim vanjskim partnerima, surađujemo na izgradnji ICT usluga u našoj ponudi", poručuju iz operatera.Ante Mandić, vlasnik i predsjednik Uprave IN2 također vrlo je pozitivan u opisu suradnje s HT-om kojeg naziva "strateškim partnerom s kojim IN2 uspješno surađuje". "Već smo predstavili suradnju na cloud uslugama za zdravstvo, a isto tako surađujemo u razvoju softvera za potrebe HT-a", pojašnjava partnerstvo Mandić.

Uz to, on više ne govori isključivo o prodaji IN2 grupe već o nešto drugačijem modelu restrukturiranja. Pojašnjava da u idućih godinu dana želi proširiti poslovanje na tržišta članica EU i time IN2 učiniti prepoznatljivom ne samo hrvatskom već europskom softverskom tvrtkom. Dodaje da želi povećati prihode od licencija s obzirom da kompanija ima niz naprednih softverskih proizvoda, a nedavno su za neke od njih dobili i priznanja "ITEUROPA Exellence Awards" i Microsoftovu nagradu partnera godine u kategoriji javnog sektora."Sasvim je izvjesno da će planirano restrukturiranje nešto i koštati, ali vjerujem da ćemo ga moći sami financirati. Osvježeni ćemo lakše privući kapital koje će nam svakako trebati za aktivnije djelovanje na EU tržištu", kaže Mandić.Dodaje da pronalaženje takvog kapitala nije problem, a sada je otvoren i za financijskog partnera.

Strani fondovi
U branši se komentira da interes za IN2 pokazuju fondovi iz EU, ali i SAD-a. Mandić vrlo zadovoljno kaže da je u kontaktima s ulagačima. No, uvjeti razgovora promijenili su se."Restrukturiranjem ćemo postati i fleksibilniji, jer ćemo omogućiti potencijalnim partnerima da ulažu, umjesto u cijeli IN2, u samo neke segmente poslovanja", zaključuje Ante Mandić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close