Poljski fond kupio 'Studenac', evo koji su planovi Josipa Milavića

Foto: Ivana Ivanovic PIXSELL Foto: Ivana Ivanovic PIXSELL

Omiški "Studenac" drugi je po veličini dalmatinski trgovački lanac, iza splitskog "Tommyja", te je osmi po veličini maloprodajni lanac u Hrvatskoj, a njegov osnivač i dojučerašnji vlasnik pokretač je i NTL-a, Nacionalnog trgovačkog lanca.

Tvrtka "Studenac", dalmatinski trgovački div s više od 2700 zaposlenih, prodan je, kako doznaje Makarska kronika, a prenosi Slobodna Dalmacija, poljskom private equity fondu Enterprise Fund VII kojim upravlja Enterprise Investors. U Hrvatskoj su odnedavno vlasnici tvrtke Pan Pek, od Ivice Todorića svojedobno su preuzeli Intersport, a preko tvrtke u Češkoj vlasnici su i Radenske i mineralne vode Studenac, piše tportal.

Svečano potpisivanje ugovora i javna prezentacija trebali bi biti obavljeni ovoga tjedna, kada će biti obznanjeni i detalji vlasničkog preuzimanja kao moguće i najvećeg ovogodišnjeg stranog ulaganja u Hrvatsku.
Iako se govorilo, kada su pregovori s Poljacima tek bili počeli, da će vlasnik "Studenca" zadržati određeni udjel u tvrtki, navodno je Josip Milavić svoj portfelj odlučio u potpunosti prepustiti Enterprise Investorsu. Točnije, Poljacima će prepustiti poslovanje "Studenca", dok će sve tvrtkine nekretnine, pa tako i one u kojima se nalaze trgovine, i dalje ostati u vlasništvu Milavićeve obitelji, piše list.

Omiški "Studenac" drugi je po veličini dalmatinski trgovački lanac, iza splitskog "Tommyja", te je osmi po veličini maloprodajni lanac u Hrvatskoj, a njegov osnivač i dojučerašnji vlasnik pokretač je i NTL-a, Nacionalnog trgovačkog lanca, koji će sada izgubiti znatan dio na tržištu koje očito, poglavito kad se u obzir uzme još neraščišćena pozicija "Konzuma", čekaju zanimljivi dani.

Maloprodajni lanac "Studenac" 2016. godinu završio je s više od 360 marketa i supermarketa, te uz prihod od 1,5 milijardi kuna, što je bio rast od 80-ak milijuna u odnosu na prethodnu godinu. 

Milavić je, prema neslužbenim informacijama, zadovoljan postignutim. U potpunosti će se moći posvetiti hotelijerstvu (zasad ima dva otvorena hotela, jedan u Ruskamenu, drugi u Omišu, dok treći uskoro otvara u Dućama, a završava i obnovu naselja u svojim rodnim Smolonjama), a ostaju mu brojne nekretnine u kojima se trenutačno nalaze trgovine "Studenca" i na koje će ubuduće od Poljaka dobivati mjesečni najam.

Komentari (4)
 • purCo
  purCo 11:00 5.3.2019.

  miami


  …spustite cijenu VODE !

  manje pijete i nikako aromatiziranu, to još od Jace krumpirašice ste trebali naučiti, a Koli i plenki su na tom tragu također,
  spajalice samo u krajnjoj nuždi,
  vidite da uhljebi jedva preživljavaju s 10-12 000 iliti 17-18 000 bruto
 • miami
  miami 10:42 5.3.2019.

  …spustite cijenu VODE !

 • dario0706
  dario0706 17:18 4.3.2019.

  Koliko god se Studenac širio i dobivo nove investitore mislim da neće nikad moći konkurirati Lidl-u ili Konzumu. Nisam nikad kupovao u Studencu ali koliko mi se čini gledajući katalog [kimbino.hr] ponuda i cijene im nisu toliko loše. Opet u drugu ruku je dobro što se šire i što ima sve više supermarketa i maloprodajnih lanaca u Hravtskoj znaći da će više ljudi biti zaposlenih.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve