Najveća bačva u Kutjevu d.d. ˝odgaja˝ vrhunsku graševinu već 35 godina

Autor: Marta Duić , 09. travanj 2017. u 22:01
Na kušanju kutjevačkih vina veliko je povjerenje dano ženama/Ivica Galović/PIXSELL

Ove godine Kutjevu sadi i novih 40 ha vinograda, na trima položajima gdje nastaju ‘premium’ vina.

Prilikom obilaska starog podruma u Kutjevu, iz davne 1232. godine Kutjevčani vole naglasiti kako  je u pitanju podrum u kojem se 785 godina bet prestanka pije vino jer su sve obitelji pod kojima je bio kroz povijest njegovale kulturu ispijanja vina. Podrum su tad uredili cisterciti, pripadnici svećeničkog reda nastalog u francuskoj Burgundiji, a koji su u 13. stoljeću izgradili čitav kompleks u Kutjevu. 

Ključno za kvalitetu
."Naša najveća bačva u podrumu prima čak 53. 520 litara, napravljena je od slavonskog hrasta i 'odgaja' vrhunsku graševinu već 35 godina. Mi kažemo da je ta bačva mama naše vrhunske kutjevačke graševine", pohvalio se Vitez. 

 

Vitez

Najveća bačva od čak 53.520 litara već je 35 godina 'mama' ove naše vrhunske graševine.

Prošle godine posadili su 20 novih hektara, a ove godine je u planu 40 hektara koje će zasaditi na trima položaja koji su im ključni za kvalitetu vina, obzirom na to da na njima nastaju premium vina. Jedno od takvih ponajboljih je i graševina Turković iz kategorije vrhunskih vina, nastala u čast obitelji koja je godinama bila vlasnik vinarije Kutjevo, te vino ledene berbe graševine s najviših vinogradarskih položaja, koje je ove godine brano na temperaturi od -7 Celzijevih stupnjeva.  "Hrvatska ima 130 autohtonih vinskih sorti, a graševina je brend ovoga prostora. Još u doba obitelji Turković, 1925. godine počela je osvajati medalje. Kušanje vina je subjektivan doživljaj, a jedna čaša vina ima čak 3500 različitih aroma", poručila je Valentina Silović iz Kutjeva d.d.

Doživljaj kušanja
Budući da žene čine čak 53 posto potrošača vina danas, na "blind tastingu" koje su u četvrtak organizirali nakon posjeta podrumu, u Kutjevu su željeli od žena dobiti i povratnu informaciju.  Kako napominje Silović, zbog previše informacija, vino se ne može doživjeti u potpunosti. Stoga su prvo krenuli s kušanjem, a tek nakon prvog doživljaja krenulo je učenje o vinu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close