Pala i druga velika žrtva Agrokora: Otvoren predstečaj Unex grupe

Autor: Suzana Varošanec , 03. srpanj 2017. u 15:09
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Slučaj koncerna Agrokor, nakon AWT-ovog predstečaja, doveo je i do druge velike žrtve koja je upala u probleme kako se čini najviše zbog neriješenog problema regresnih mjenica.

Zbog nemogućnosti urednog funkcioniranja i podmirivanja obveza, naime, predstečaj je zatražila i Unex Grupa, vodeća marketinška tvrtka u Hrvatskoj, ujedno i najveći zakupac medija na tržištu kroz povezano društvo Unex Media, čije je nesmetano tržišno djelovanje na isti način kriza Agrokora uzdrmala.  

Obje tvrtke vodi direktorica i vlasnica Andrea Šumanovac, koja je na  Plenarnoj sjednici Udruženja marketinga Hrvatske gospodarske komore, proljetos jednoglasno izabrana za predsjednicu Udruženja marketinga HGK za mandatno razdoblje od 2017. do 2020. Njezine tvrtke poznate i kao dobitnice prestižnih nagrada i priznanja te tržišni lideri promatrano i u segmentu ostvarenih rezultata u poslovanju, međutim, do sada su poslovale bez ijednog dana blokade. Po nekima, pak, prevelika ovisnost o sustavu Agrokora, izražena upravo kroz njegovu krizu i restrukturiranje kroz pritiske rastuće nelikvidnosti pod zadnje je uvjetovana i sa sve većim problemima Unexa s naplatom potraživanja od Agrokora i dijela njegovih članica.

Trgovački sud u Zagrebu, međutim, danas je već riješio ove prijedloge  i to otvorivši predstečajeve za obje tvrtke, s time da je za  Unex Grupu imenovani povjerenik Mato Čičak, dok je to za tvrtku Unex Media Marijan Belani.   Vjerovnici su pozvani prijaviti tražbine, a sudsko ročište na kojem slijedi njihovo ispitivanje zakazano je za 24. kolovoza.

Valja reći i da se u dokumentaciji kao uzrok nelikvidnosti i nastanka predstečajnog razloga za oba društva kao objašnjenje ističe da je najvećim dijelom nastao "zbog pravnih posljedica otvaranja postupka izvanredne uprave nad koncernom Agrokor i povezanim  društvima, što je  uzrokovalo nemogućnost naplate njihovih potraživanja te bitno narušilo tekuću likvidnost".

Komentari (1)
Pogledajte sve

krece lanac nesreca. prvo manji onda sve veci. todo, da bog da ti se sjeme zatrlo!

New Report

Close