Otpad pretvaraju u energiju, umjesto trupaca u EU izvoze gotov namještaj

Autor: Vedran Balen/VL , 21. prosinac 2015. u 12:06
Foto: Dušan Mirković / Pixsell

Požeški drvoprerađivač prekinuo lošu praksu da se drvo izvozi tek kao sirovina.

Požeški drvoprerađivač Spin Valis uspješno je prekinuo lošu hrvatsku praksu da se drvo izvozi kao trupac. Umjesto toga, prerađuju ga u niz proizvoda s visokom dodatnom vrijednosti uvećanom nekoliko puta, koje zatim izvoze u 30-ak zemalja, dok otpad u novom kogeneracijskom postrojenju pretvaraju u struju i toplinu. Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju i izvoznoj orijentaciji, ova tvrtka u posljednjih petnaestak godina bilježi stalne uspjehe.

“U proteklih godinu i pol dana na razini Grupe investirali smo dodatnih 15 milijuna eura, najviše u kogeneraciju u kojoj proizvodimo struju za HEP. Međutim, ulažemo i u opremu, tehnologiju i objekte, a isto tako i u tržište, proizvode, ljude, informatiku…”, kaže Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave Spin Valisa. U ovoj tvrtki smatraju kako budućnost leži isključivo u izvozu finalnih proizvoda.

Štoviše, Jelčić se kao predsjednik Udruženja drvne industrije pri HGK već devet godina zalaže za zabranu izvoza trupaca, napominjući kako je riječ o strateškom interesu naše zemlje. Tri tvrtke iz sastava Grupe uvezane su u jedinstvenu cjelinu, a sve se mogu pohvaliti odličnim rezultatima. U Spin Valisu imaju pilanu, ogromne sušarske kapacitete od 4500 kubika, veliku elementaru koja može raditi do 1400 kubika elemenata mjesečno te tvornicu namještaja, po kojoj su najpoznatiji. Proizvode sve vrste sjedećih garnitura, blagovaoničke stolove, regale, komode, stolice i spavaće sobe. U Valis Fagusu primarna je proizvodnja lijepljenih ploča, koju su podigli na čak 1000 kubičnih metara mjesečno, što je najveći kapacitet u Hrvatskoj. Trenutno montiraju jednu od najvećih i najmodernijih linija u Europi, vrijednu 1,7 milijuna eura.

U Spin Valis Internationalu, pak, proizvode električnu i toplinsku energiju. U završnoj je fazi montiranje pogona kojim će povećati proizvodnju briketa sa sadašnjih 2500 tona na 10.000 tona godišnje, a cijela proizvodnja je ekološka. “Jedina smo drvna industrija u Hrvatskoj koja je ušla u svjetski sustav Microsoft Navision. Uveli smo sustav upravljanja i kontrole ljudskim resursima, a razradili smo i koncept ulaganja dodatnih 7 do 8 milijuna eura u dizanje proizvodnje, prvenstveno za europsko tržište u segmentu namještaja iz masiva”, nastavlja Jelčić. Tvrtka je održala stabilnost, a lanjski promet od 180 milijuna kuna ove će godine biti pet posto veći. Grupa trenutno ima 490 zaposlenih, ali nove investicije tražit će i nove ljude s novim znanjima. Oko 85 posto proizvodnje izvoze u gotovo sve zemlje Europske unije, ponajviše u Njemačku, Belgiju, Nizozemsku i Austriju, ali isto tako i u Ameriku, na Daleki istok…

“Ključ našeg uspjeha je u dobrom menadžmentu, viziji i strategiji koju smo davno postavili. Iskoristili smo komparativnu prednost blizine europskog tržišta i oslonili se na proizvodnju malih serija, što je nužno ako želimo biti brzi, fleksibilni i na vrijeme odgovoriti zahtjevima kupaca”, ističe šef uprave Spin Valisa.

U tvrtki ističu kako su oni i jedna od rijetkih pozitivnih priča u Hrvatskoj po pitanju privatizacije. Naime, u privatizacijski su proces Požežani ušli 1992. godine s 217 zaposlenih. Nakon toga su utrostručili proizvodnju i izvoz te za dva i pol puta povećali broj zaposlenih.

Komentirajte prvi

New Report

Close