Osječki Cras u novi labos uložio 1,5 mil. kn

Autor: Darko Bičak , 28. kolovoz 2018. u 22:00
Sušara će se koristiti u hotelijerstvo i prehrambenoj industriji

Razvija se projekt ekološke sušionice za sušenje rublja u hotelima, ali i sušenje voća i povrća i bilja.

U novouređenim prostorima tvrtke Cras iz Osijeka jučer je pušten u funkciju istraživačko-razvojni laboratorij koji bi trebao omogućiti da se za dvije godine proizvede ekološka sušara koja bi bila konkurentna i na EU tržištu.

Kako ističu iz samog Crasa, laboratorij, čija vrijednost je 1,5 milijuna kuna, je opremljen najmodernijim uređajima kojima će se koristiti inženjeri tijekom procesa razvoja novih proizvoda. 

"Kroz EU projekt "Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare", kojeg provodimo s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek, razvija se prototip sušare koja će trošiti puno manje električne energije u odnosu na standardne sušare.

Sušara će se koristiti u minimalno dva sektora: hotelijerstvo (sušionice rublja) te u prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji (sušenje voća, povrća i bilja)", kažu u osječkoj tvrtki.

Projekt, koji je počeo 1. srpnja, a trajat će 24 mjeseca, je s 1,04 milijuna kuna sufinancirala EU. Istraživačko-razvojni laboratorij opremljen je mjernim instrumentima za mjerenje čestica plinova i električnih veličina, termovizijskom kamerom, freonskom opremom, lemnom stanicom, transformatorom za ionizator i informatičkom opremom.

Korištenjem navedene opreme trebala bi se osigurati pouzdanost, točnost i stabilno mjerenje i umjeravanje parametara.

Komentirajte prvi

New Report

Close