Dodatni udarac: Peruško ne smije angažirati novu skupinu savjetnika na trošak Agrokora

Autor: Jadranka Dozan , 02. svibanj 2018. u 16:11
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Sud u rješenju ističe kako smatra da privremeno vjerovničko vijeće nije imalo zakonskih ovlasti donijeti spomenutu odluku.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško ne smije angažirati (novopredloženu) skupinu inozemnih i domaćih savjetnika koji bi svoje usluge pružali vjerovničkom vijeću na teret koncerna. Zaključio je to zagrebački Trgovački sud u jučer objavljenom rješenju o ukidanju odluke privremenog vijeća od 13. travnja, kojom je Perušku predloženo da se, pored postojećih savjetnika izvanrednog povjerenika, na trošak redovnog poslovanja u postupku izvanredne uprave angažiraju i dodatni financijski i pravni savjetnika koji bi pružali usluge savjetovanja članovima vjerovničkog vijeća.

Tom se odlukom povjerenika ovlastilo i da s novopredloženim savjetnicima dogovori financijske i druge uvjete njihovog angažmana i sklopi odgovarajuće ugovore. Vezano uz pitanje novih savjetnika podneske sudu uputili su iz Agram Investa i Francka, uz obrazloženja da je spomenuta odluka suprotna prethodnoj uputi suda, kao i da bi plaćanje tih savjetnika vijeća izravno dovelo do smanjivanja stečajne mase koja ionako neće biti dostatna za namirenje tražbina vjerovnika, a što bi štetno utjecalo na mogućnost namirenja vjerovnika. 

Sud u rješenju ističe kako smatra da privremeno vjerovničko vijeće nije imalo zakonskih ovlasti donijeti spomenutu odluku. Da će se stvari oko procesa nagodbe dodatno zakomplicirati na pravnom terenu, zapravo nije neočekivano. Više podnesaka i žalbi već je dobilo prve sudske potvrde opravdanosti, a kako je do isteka produljenog važenja Lex Agrokora ostalo tek nešto više od sedamdeset dana, 10. srpnja čini se sve tješnjim rokom.

Komentari (6)
Pogledajte sve

ante martinin ramljak je dobio nogu pozadi
a ovaj popuško bi mogao dobiti u međunožje

Da su pustili Sberbank i disco-queen da naprave istinsko restrukuiranje, sve bi bilo već odavno gotovo. Nezdravi dijelovi tijela bi otpali, a po procjeni Sberbank, cijeli deal je zahtijevao 250-300 mio. € svježeg novca. Jer je većina kompanija, iz koncerna Agrokor, generirala dobit. Kako stvari stoje, samo prošle godine 1,9 milrd. kuna dobiti. Ergo, žašto je bilo potrebno dodatno zaduživanje, ako se iz svakodnevnog poslovanja moglo puno toga financirati!? Naravno da postoje interesi kreditora roll upa, kojima je u cilju što više novca upumpati u sustav i svoju korist. Bojim se da neće dobro završit.

Nadam se da ce IU uključiti dionicre u nagodbu i da cemo napokon dobiti ono sto nam pripada.

bezvezan naslov…po čemu je to dodatni udarac perušku i nagodbi!? sud je ovakvom odlukom zaštitio interese agrokora i napravio najnormalniju stvar-odredio da si vjerovnici sami plaćaju troškove savjetovanja, a ne da to ide na račun agrokora!

New Report

Close