Neto dobit PBZ-a 597,9 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. listopad 2013. u 15:38
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Na iznos ukupne neto dobiti značajno je utjecala jednokratna dobit od prodaje ovisnog društva PBZ Invest. Prodajom tog društva ostvaren je izvanredni prihod od 133,5 milijuna kuna.

 Dobit prije oporezivanja Privredne banke Zagreb (PBZ) za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 757,4 milijuna kuna, dok je neto dobit ostvarena na razini od 597,9 milijuna kuna ili 0,4 posto višoj nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci iz danas objavljenog konsolidiranog financijskog izvješća.

Na iznos ukupne neto dobiti značajno je utjecala jednokratna dobit od prodaje ovisnog društva PBZ Invest. Prodajom tog društva ostvaren je izvanredni prihod od 133,5 milijuna kuna.

Kamatni prihod PBZ-a u prva je tri tromjesečja ostvaren na razini od gotovo 2,5 milijarde kuna, što je za 7 posto manje u odnosu na prihod iz istog razdoblja lani. Kako je kamatni prihod smanjen više od smanjenja kamatnih troškova, neto prihod PBZ-a od kamata pao je za 5,3 posto.

Neto prihodi PBZ-a od provizija i naknada istodobno su smanjeni neznatno i iznose 385,1 milijun kuna, navodi se u izvješću.

Imovina PBZ-a na kraju rujna ove godine iznosila je 66,4 milijarde kuna i smanjena je za 3 posto prema istom lanjskom razdoblju, najvećim dijelom zbog manjih depozita i kredita financijskim institucijama.

Dobit PBZ-a imala je najveći pojedinačni doprinos ukupnim financijskim rezultatima PBZ grupe, koja je u prvih devet mjeseci ove godine poslovala s neto dobiti u iznosu od 741,6 milijuna kuna ili 10,3 posto manjom nego u istom razdoblju prošle godine.

Smanjenje dobiti u izvješću se pojašnjava manjim neto kamatnih prihodima uslijed relativno niže potražnje za kreditima te ostvarenim gubitkom od imovine kojom se aktivno ne trguje, a koja se vrednuje po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka.

Neto kamatni prihod Grupe PBZ smanjen je, naime, za 8,4 posto prema istom prošlogodišnjem razdoblju te je krajem rujna ove godine iznosio 1,68 milijardi kuna.

Istovremeno je neto prihod od provizija i naknada smanjen za 2,4 posto, na 798,5 milijuna kuna, uslijed većeg porasta troškova provizija i naknada.

Bilanca Grupe PBZ krajem rujna iznosi 70,7 milijardi kuna, što je 2,6 posto niže nego krajem rujna 2012. godine, a to se smanjenje u izvješću pojašnjava usporavanjem kreditne aktivnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close