Nema pauze, sud će odlučiti hoće li se otvoriti stečaj Ingre

Autor: Suzana Varošanec , 18. travanj 2013. u 22:00
Igoru Oppenheimu, predsjedniku Uprave Ingre slijedi nova bitka/PIX

Sudac tvrdi da je Ustavni sud napravio previd te da se na predmet Ingre primjenjuje stari, a ne novi Stečajni zakon.

Ustavni sud nije uspio zaštititi Ingru od mogućnosti otvaranja stečaja, pa se postupak koji je protiv nje iniciralo Međimurje Viskogradnja ne prekida. To je bit stava iza kojega je u četvrtak stao sudac Ante Galić sa Trgovačkog suda u Zagrebu.

Objasnio je prilično šokiranim predstavnicima Ingre da se odluka Ustavnog suda uopće ne odnosi na taj predmet. Sudac tvrdi da je Ustavni sud napravio previd te da se na taj predmet primjenjuje stari, a ne novi Stečajni zakon. Tako je odlučio da ide dalje postupak za otvaranje stečaja nad Ingrom zbog naplate 6,2 milijuna dolara. Iako sudac nije rekao što sad slijedi, pitanje je koliko dugo Ingra može odolijevati otvaranju stečajnog postupka. Nalazi se u dugotrajnoj blokadi, a nije htjela zatražiti zaštitu od stečaja kroz predstečajni postupak o čemu smo pisali, te još nije s vjerovnicima postigla dogovor o financijskom restrukturiranju. 

Novi/stari zakon
Prijedlog za stečaj predan je u ljeto 2012. godine, dok su izmjene Stečajnog zakona donesene pola godine kasnije, te su stupile na snagu u prosincu 2012. Intervenirajući u korist Ingre koja je zatražila da se preispita članak 39. Stečajnog zakona ustavni suci su uoči ročišta naredili sudu da prekine taj postupak. Time je trebala biti otklonjena opasnost otvaranja stečaja sve do konačne odluke Ustavnog suda o ustavnosti tog članka zakona. Upravo se na tu odluku na ročištu i pozvala Ingra predlažući prekid postupka i odgodu ročišta dok Ustavni sud ne ocjeni ustavnost sporne odredbe. Čak se i Međimurje složilo da ne treba žuriti, ali je sud rekao da nema razloga da se čeka odluka Ustavnog suda. Sudac je u zapisnik izdiktirao stav da se u ovom postupku ne primjenjuje odredba članka 39. novog Stečajnog zakona već se primjenuje čl. 39 ranijeg zakona. Kako to znači da za taj predmet nije odlučujuće ispitivanje ustavnosti novog članka, nema razloga da se postupak prekine. "Odluka Ustavnog suda je usmjerena na novi stečajni zakon. U odnosu na prijedlog da se odgodi ročište sud smatra da to nije moguće nego će se nastaviti postupak", navodi sudac Galić. U čemu je razlika između starog i novog članka 39.? Stari nije određivao nikakav kriterij na koji način će se cijeniti vjerojatnost tražbine vjerovnika koji predlaže stečaj dužnika, pa su u praksi masovno otvarani stečajevi temeljem računa kojima se dokazuje tražbina. Novi je zakon uveo viši standard i odredio da se vjerojatnost pretpostavlja ako vjerovnik već ima nepravomoćnu odluku suda. S obzirom da je Ustavni sud rekao da je nepravično oslanjati se na nepravomoćnu presudu koja može biti ukinuta pitanje je, kažu stručnjaci, hoće li ubuduće vjerovnicima trebati pravomoćne presude da bi se otvorio stečaj. 

Poučak Pevec
Tako bi se izgubio cilj zaštite vjerovnika da se postigne skupno i ravnomjerno namirenje, kažu, a u čekanju na pravomoćne presude, neki će vjerovnici biti pogodovani jer će se uspjeti naplatiti dok će ostali morati čekati pravomoćnu presudu. Stečaj Peveca otvoren je na prijedlog 17 tvrtki od kojih ni jedna nije imala presudu, ni pravomoćnu ni nepravomoćnu. Bio je uspješan jer je brzo i pravodobno otvoren, a da se u tom slučaju slijedio stav Ustavnog suda, tvrtke bi mogle predložiti stečaj za desetak godina koliko prosječno treba do pravomoćne presude. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

[emo_naivan]

http://astrolibrary.org/transits/uranus-trine-midheaven.html

Transit Pluto Conjunct Venus

You can now develop new sources of income and self-worth. This is an intense all or nothing at all time for financial affairs as well as love affairs. Your powers of attraction are now exceptional. You can share some powers and prestige. On the other hand, great emotional conflicts are possible. Favors could be withheld. Jealousy, control and possessiveness could become big issues. Some therapy and analysis could prove helpful now. In great measure, the solution to your problems is to be found in greater self-mastery. You will have the opportunity to understand and meet your true relationship needs. Your whole style of partnership could change forevermore. If you’re in a relationship, then power and possessions can become issues. If you’re shopping for a partner this is an opportune time to put yourself in position to meet and mate. The mystique of fate will hang heavy in the air while you have an intense meeting. Enjoy some moderation in your relationships. Remember to love your enemies because they can bring out the very best in you. Any art you create will be extra intense now. As far as your own habits are concerned this is time to transform the balance between self-indulgence and self-control.

This Interpretation of Pluto Conjunct Venus is from the Future Trends astrology report by A M

po ovim tranzitima Ingra ima generalno podršku zvijezda u narednom periodu, posebno je interesantna konjukcija Venera-Pluton [emo_naivan]

http://interactive.0800-horoscope.com/cgi-bin/astro/prev/cgi-text/prev0800.html?date2=now&href=/cgi-bin/astro/compdayfast/cgi-text/compdf0800.html&name=anonymous&firstname=&birthplace=Zagreb&lang=en&sex=f&dformat=0&date=2/18/1955&time=0:0&country=385&state=0&adjust=-1.00&long=-15.59&lat=45.48

. U čemu je razlika između starog i novog članka 39.?

Stari nije određivao nikakav kriterij na koji način će se cijeniti vjerojatnost tražbine vjerovnika koji predlaže stečaj dužnika, pa su u praksi masovno otvarani stečajevi temeljem računa kojima se dokazuje tražbina.

Novi je zakon uveo viši standard i odredio da se vjerojatnost pretpostavlja ako vjerovnik već ima nepravomoćnu odluku suda. S obzirom da je Ustavni sud rekao da je nepravično oslanjati se na nepravomoćnu presudu koja može biti ukinuta pitanje je, kažu stručnjaci, hoće li ubuduće vjerovnicima trebati pravomoćne presude da bi se otvorio stečaj.

New Report

Close