Agrokor objavio mjesečno izvješće: Evo kako su poslovale tvrtke iz koncerna

Autor: Poslovni.hr , 13. kolovoz 2018. u 11:54
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Grupa Agrokor je u prvih šest mjeseci 2018. godine ostvarila operativnu dobit od 729,7 milijuna kuna, što je za 44,2 milijuna kuna ili 6,4 posto više od plana.

Danas je objavljeno šesnaesto mjesečno izvješće koje se odnosi na period od 11. srpnja do 10. kolovoza 2018. godine.

Grupa Agrokor je u prvih šest mjeseci 2018. godine ostvarila operativnu dobit od 729,7 milijuna kuna, što je za 44,2 milijuna kuna ili 6,4 posto više od plana. Ključno obilježje polugodišnjeg poslovanja 16 kompanija uključenih u mjesečno izvješće je kontinuirano snižavanje operativnih troškova i poboljšanje efikasnosti.

Osobito to vrijedi za Poslovnu grupu Maloprodaja i veleprodaja koja je u prvih šest mjeseci ostvarila 6,1 milijardu kuna prihoda te 70,2 milijuna kuna operativne dobiti, što je 32,6 milijuna kuna više od plana. Od toga je prihod Konzuma iznosio 4,1 milijardu kuna, što je 3,1 posto više od plana, dok je EBITDA u šestomjesečnom razdoblju dosegla 103,5 milijuna kuna odnosno 63,3 milijuna kuna više od plana. 
Poslovna grupa Prehrana u lipnju nastavlja trend ostvarenja boljih operativnih rezultata (EBITDA) od plana. Prihodi od 587 milijuna kuna su gotovo na razini plana (588 milijuna kuna) dok je 132,7 milijuna kuna EBITDE za gotovo 10 milijuna kuna veća od plana.

Prihod i EBITDA poslovne grupe Poljoprivreda su u šestomjesečnom razdoblju niži od planiranih, a najveći utjecaj na ovakav rezultat imali su značajan pad cijena polutvrdog sira te svinjskog mesa na burzama. Grupa Poljoprivreda je u šest mjeseci imala prihod od 991 milijun kuna i EBITDA od 74,6 milijuna kuna. Pad prihoda je ublažen povećanjem drugih aktivnosti, a s očekivanim dobrim naturalnim rezultatima u sezoni, očekuje se nadomještanje rezultatskog pada u prvom dijelu godine.

Nakon što su 4. srpnja 2018. godine vjerovnici Agrokora na ročištu izglasali Nagodbu, Trgovački sud u Zagrebu je 5. srpnja 2018. objavio Zapisnik s ročišta za glasovanje o nagodbi, a 6. srpnja 2018. godine je objavio rješenje o potvrdi Nagodbe. Rok za podnošenje žalbi na rješenje o potvrdi nagodbe trajao je zaključno do 23. srpnja 2018. godine. Trgovački sud je zaprimio 92 žalbe vjerovnika. 
Žalbe po rješenju o potvrdi Nagodbe rješava Visoki trgovački sud. Po pravomoćnosti Nagodbe, započet će se s implementacijom Nagodbe, čije je planirano trajanje između tri i šest mjeseci. Sve kompanije u sustavu, uz organizaciju i kontrolu od strane Izvanredne uprave, započele su s pripremama za taj tehnički vrlo zahtjevan proces koji će, prema zadnjim procjenama, imati više od 100.000 koraka.

U razdoblju na koje se odnosi mjesečno izvješće, sve kompanije iz Grupe Agrokor objavile su godišnja financijska izvješća za 2017. godinu te su započele s objavom kvartalnih financijskih izvješća. 

Komentirajte prvi

New Report

Close