Na proljeće elektromobil XD na tržištu

Autor: Darko Bičak , 04. prosinac 2012. u 09:15
Već se primaju narudžbe za atraktivni Dok-ingov XD/PIX

Električni automobil će se na tržištu naći početkom 2013., a cijena će ovisiti o veličini proizvodnje i opremi koju kupac odabere.

Početkom 2013. godine Dok-ingov električni automobil XD će se napokon pojaviti na tržištu kao funkcionalno osobno vozilo, doznajemo iz te zagrebačke tvrtke.

Kreću narudžbe
Kako je za Poslovni dnevnik pojasnila Gordana Modrušan Horvat, direktorica marketinga u Dok-ingu, trenutno se radi o prednarudžbi za 10-15 komada, no nešto konkretnije će se moći reći početkom naredne godine kada automobil iz koncepta i prototipa preraste u komercijalni proizvod. Iz tvrtke kažu da su u narednom razdoblju mogući razni scenariji vezani za XD. "Pregovara se s nekoliko partnera i distributera za ovaj projekt. No, problem je da bi gotovo svaki strateški partner za XD želio proizvodnju preseliti iz Hrvatske. Naša želja je da se projekt nastavi razvijati u Zagrebu", kazala je Modrušan Horvat. O konkretnim imenima partnera s kojima se pregovara nije željela govoriti. Ali ako se ne bi postigao odgovarajući sporazum, a tržišne okolnosti budu nepovoljne, iz Dok-inga ne isključuju ni druge scenarije koji bi obuhvaćali zaustavljanje ili prodaju tog projekta."U XD je uloženo dosta novca, a činjenica je da se radi o vlastitim sredstvima koja su došla od naših drugih uspješnih projekta – strojeva za raminiranje te onih za rudarsku industriju i vatrogastvo. Vidjet ćemo do kada će se to moći financirati na taj način", navodi Modrušan Horvat.

Procjenjuje se da je do sada u razvoj električnog automobila uloženo više od 2,5 milijuna eura. XD će doživjeti dodatnu promociju na dizajnerskom događanju Automotive Design conference koja će se od 5. do 7. travnja naredne godine održati u Zagrebu. Naime, Dok-ing je partner konferencije, a sudionici će se natjecati u dizajnerskom uređenja unutrašnjosti njihova XD modela. U Dok-ingu kažu da se radi o promotivnoj akciji i pomoći mladim dizajnerima, no da će se svaki XD isporučivati s interijerom uređenom prema željama kupca. Iako će maloprodajna cijena ovisiti o željama naručitelja, u Dok-ingu su procijenili da bi se moglo raditi o prosječnoj cijeni od 30 tisuća eura, a u serijskoj proizvodnji cijena bi pala za 10-ak tisuća eura. Koncept električnog automobila XD pokrenut je prije četiri godine, a javnosti se po prvi puta predstavio 2010. na autosalonu u Ženevi, a prošle godine i u Frankfurtu. XD je 2,9 metara dug električni trosjed. Pokreću ga dva elektromotora zajedničke snage 120 KS, a s jednim punjenjem baterija može prijeći 200 kilometara.Zagrebačka tvrtka već prima narudžbe za XD, a rok isporuke je od šest mjeseci do godine dana. Proizvodni kapaciteti ovisit će o narudžbama, a proizvodit će do 1000 automobila godišnje.

Domaći proizvod
Cilj tvrtke je proizvoditi automobile u Hrvatskoj, zaposliti 200 do 300 radnika te angažirati još 50-ak domaćih dobavljača. Većina dijelova na XD-u je iz Hrvatske. Najviše Dok-ingovih, elektromotori su iz pulske tvrtke Tema, stakla iz Lipik glasa. Uvoze se jedino baterije, gume i sjedala.  Trenutno je ovo automobil za kupce dubljeg džepa, ali u Dok-ingu planiraju i proizvodnju manjeg, jeftinog dvosjeda na struju. Dvosjed bi išao u A kategoriju vozila (kao četverocikl, do 15 kW), a stajao pet tisuća eura. U narednom razdoblju u palnu je i obiteljski auto na struju na kojem se još ne radi. Kupci XD-a u Hrvatskoj ne bi trebali imati nikakvih problema s registracijom jer su ugrađeni dijelovi već homologirani, a za izvoz je potreban europski certifikat za koji je potrebno milijun eura.

Izvoz

Strojevi za razminiravanje

Kako je Dok-ing, svojom paletom strojeva za vojnu namjenu i rudarstvo, okrenut prije svega izvozu, u toj tvrtki kažu da ih kriza nije ozbiljnije pogodila. Prošle godine ostvaren je prihod od 208 milijuna kuna, a zahvaljujući dvama većim ugovorima i u ovoj godini, očekuju da 2013. godina ne bi smjela biti lošija od prethodne. Najznačajniji Dok-ingov sektor je razminiranje te je više od 100 njihovih strojeva MV-4 i MV-10 prodano u zadnjih 10 godna. Osim toga, tvrtka isporučuje robote za rudarstvo te za gašenje požara i spašavanje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bravo!

New Report

Close