Moldavija je izuzetna prilika za hrvatske poduzetnike

Autor: Poslovni.hr , 13. lipanj 2012. u 22:00

Poduzetnici mogu koristiti slobodne trgovinske zone i industrijske parkove

U prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca 24. svibnja održana je prezentacija tržišta Republike Moldavije, a osnovne informacije o Moldaviji, poslovnim i investicijskim prilikama i odrednicama daljnjega gospodarskog razvoja zemlje okupljenim domaćim poduzetnicima dao je ambasador Republike Moldavije u Mađarskoj, Njegova Ekselencija gospodin Alexandru Codreanu. “Moldavija je tržište s velikim potencijalom i predstavlja veliku priliku za domaće poduzetnike”, rekao je u uvodnom obraćanju domaćin prezentacije Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca. “Moldavija je tradicionalno poljoprivredna zemlja, no u posljednjem desetljeću bilježimo snažne investicije u tehnologiju, industriju i infrastrukturu, što je promijenilo sliku Moldavije i znatno pojačalo atraktivnost naše zemlje za poslovanje i strane investicije”, rekao je Alexandru Codreanu.

Visok rast
Moldavija ima 3,6 milijuna stanovnika, godišnji BDP je tek nešto iznad 7,1 milijarde dolara, no gospodarski rast je velik i premašuje većinu istočnoeuropskih zemalja – prošle je godine stopa rasta BDP-a iznosila 6,4 posto, dok se ove godine procjenjuje rast od oko 4 posto. Ispravnost ekonomskog modela velikih investicija u industriju i infrastrukturu potvrđuje niska stopa nezaposlenosti od 6,7 posto uz prosječnu plaću od 215 eura.
Moldavija je članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Cefte, CIS-a, a ima sklopljene i preferencijalne uvjete trgovine s članicama Europske unije, što znači da poduzetnici koji posluju u Moldaviji imaju ulaz na tržište gotovo 800 milijuna ljudi. “Vlada se posvetila popravljanju poslovne klime pa iznos izravnih stranih investicija, nakon kratkog pada 2008. godine, stalno raste. Moldavija želi biti most između Europe i CIS zemalja. Da radimo dobar posao u tom dijelu pokazuje i ocjena iz izvješća Doing business prema kojem je Moldavija jedna od najboljih reformatora poslovne klime u svijetu”, naglasio je Codreanu. Kao koristi poslovanja u Moldaviji ističu se niski troškovi rada jer Moldavci imaju najniže plaće u Europi, što je posebno izraženo kod visokoškolovanih kadrova, imaju odličnu obrazovnu strukturu jer čak 38 posto mladih ljudi ide na fakultet, a osobito su jaki u tehničkim strukama. Fiskalna je politika također stimulativna pa je porez na dobit samo 12 posto, a ukupno porezno opterećenje je među najnižima u regiji. Moldavija se može pohvaliti stabilnim makroekonomskim pokazateljima i kontinuiranim rastom gospodarstva, a velik plus su i spomenuti trgovinski ugovori s drugim zemljama.

Nema carine
K tomu, poduzetnicima stoje na raspolaganju slobodne trgovinske zone raspoređene diljem zemlje u kojima se ne plaća porez na dodanu vrijednost, nema carine, korporativni porez je 6 posto, a Vlada svima koji posluju u tim zonama obećava deset godina izuzeća na eventualne promjene lokalnog zakonodavstva. Uz slobodne trgovinske zone postoje i industrijski parkovi gdje je poticajna zemlja zemljišta za poslovanje, postoji mogućnost promjene zona zemljišta po želji investitora, a lokalne vlasti su na usluzi svim poslodavcima. Moldavija posebnim fiskalnim poticajima stimulira razvoj tekstile i kožarske industrije, ali i ICT sektora u kojem postoji mnogo prilika za ulaganje jer je lokalna vlada pokrenula mnoge projekte informatizacije državne uprave. O svojim iskustvima poslovanja u Moldaviji govorili su vlasnik Orbico grupe, Branko Roglić, i direktor Orbicove tvrtke u Moldaviji Branko Jović. “Orbico je u Moldaviju ušao 2009. godine i vrlo brzo smo, bez administrativnih prepreka i problema, došli do sadašnjeg prometa od 25 milijuna eura i zaposlenih 90 ljudi. Moldavci su slični Hrvatima, radišni su, a zemlja je divna”, rekao je Roglić, koji je posebno istaknuo pozitivnu poslovnu klimu u zemlji. “U Moldaviju sam došao samo s brojem lokalnog odvjetnika, a već sam nekoliko mjeseci poslije mogao početi s biznisom i uvoziti robu u zemlju. Jako smo zadovoljni poslovnom klimom i prijateljskom odnosu državne birokracije na svim razinama”, rekao je Jović.

Komentirajte prvi

New Report

Close