‘Kućica na drvetu’ u pohodu na tržište maloprodaje igračaka

Autor: Ana Blašković , 15. lipanj 2014. u 22:00
Suvlasnik tvrtke Milivoj Librenjak ne želi običnu trgovinu igračaka već pružiti novo iskustvo kupnje/D. Puklavec/PIXSELL

Iza brenda stoji tvrtka Prodis maloprodaja čija se sestrinska tvrtka Prodis od 2010. bavi veleprodajom dječjih igračaka

Na turbulentnom tržištu igračaka, s kojeg je u veljači nestao One2play, svoj dio kolača tražit će brend 'Kućica na drvetu'.

Početkom lipnja u dva zagrebačka City Centra te u onom splitskom, otvorene su prodavaonice dječjih igračaka na čijim su policama brendovi Lego, Disney, Play-Doh, Monopoly, Brio, Fisher Price, Bburago… Iza brenda stoji tvrtka Prodis maloprodaja, sestrinska kompanija Prodisa u vlasništvu Milivoja Librenjaka i Jerka Čičin-Šaina. 

 

Librenjak

Mjesto kao što je Kućica na drvetu podjednako treba i djeci i odraslima

Ime nije slučajno
Obojica nekadašnji zaposlenici Unilevera, nakon odluke te multinacionalne kompanije da se distribucija za Hrvatsku i Sloveniju 'outsourcea', osnovali su Prodis i preuzeli posao. Suradnja s Unileverom trajala je do kraja 2013. kada je posao vrijedan 45 milijuna eura godišnje preuzela Atlantic grupa. Budući da je od 2010. Prodis započeo s veleprodajom igračaka od kojeg je u 2012. imao 0,9 milijuna kuna dobiti, ulazak u maloprodaju predstavlja vertikalno integriranje tvrtke koja je broja zaposlenih sa stotinjak smanjila na 20-ak.Simbolizam imena nije slučajan, objašnjava Milivoj Librenjak. "Kućica na drvetu treba i djeci i odraslima jer bismo svi mi povremeno trebali pobjeći na mjesto na kojem stanuje mašta, dobre i pozitivne emocije", kaže. Ne žele, dodaje, biti obična trgovina već pružiti koncept posebnog iskustva kupnje uz događanja i edukativne radionice. 

Jeftina demagogija
Premda su mnogi stava da je tržište igračaka lako pokoriti jer 'za djecu se uvijek nađe', to je jeftina demagogija. Emocije jesu važan faktor, no tržište vrijedno između 300 i 400 milijuna kuna godišnje ima svoje otegotne specifičnosti. Zahvaljujući digitalizaciji, djeca potrebu za igranjem sve više zadovoljavaju gadgetima, a sve manje klasičnim igračkama. Više od ijednog drugog proizvoda, trendove na tom tržištu oblikuje Hollywood. "Ta vam činjenica velikim dijelom određuje asortiman, upravljanje zalihama i cijenama", kaže Librenjak. Drugim riječima to znači da ako dijete želi igračku Spidermana, nebitno je li Transformer na popustu 30 ili 70 posto, odluka djeteta, pa onda i odrasle osobe koja plaća račun, uvijek pada na Spidermana.

Potom na red dolazi sezonalnost poslovanja jer se više od 60 posto prometa ostvari u posljednjih pet tjedana u godini. Zadnjih godina osjetno su prošireni distributivni kanali, igračke se mogu kupiti od hipermarketa do benzinskih postaja i kioska, što je smanjilo udjel specijaliziranih trgovina na ispod 40 posto tržišta. Na kraju svega dolazi kriza i kontinuirani pad osobne potrošnje koje su već velike igrače poput Magme i One2playa izbacile s tržišta.Premda o veličini investicije ni projekcijama za budućnost ne želi govoriti, Librenjak otkriva da bi za pet godina voljeli imati nacionalnu pokrivenost trgovina, a puno očekuju i od internetske prodaje. "Za mjesec dana krenut ćemo sa web maloprodajom za koju vjerujemo da će nas približiti potrošačima", najavljuje Librenjak.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zasto specijalizirani ducani sa igračkama ne mogu opstati ? Pa jednostavno, roditelji već potroše toliko novaca kupujući igračke djeci u Konzumu, Muelleru, Mercatoru itd. da bježe od dućana sa igračkama kao vrag od tamijana. Da bi opstali, moraju imati stvarno igračke koje nitko drugi nema.

New Report

Close