Končaru polugodišnji izvoz porastao za 11,4 posto

Adut za željeni posao s HŽ-om/I. Kralj/PIXSELL Adut za željeni posao s HŽ-om/I. Kralj/PIXSELL

Prihode povećali na 1,21 milijardu kuna, od čega se na izvoz odnosi 622,8 milijuna, imaju ugovorene poslove za 1,25 milijardi, priželjkuju posao za HŽ.

Končar grupa u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci ostvarila 1,21 milijardu kuna prihoda, što je povećanje od devet posto u odnosu na isto razdoblje 2012. Istodobno je dobit prije oporezivanja iznosila 67,9 milijuna kuna, a to je za 9,6 posto manje nego lani. Sa sjednice Nadzornog odbora Končar grupe u četvrtak su izvijestili kako je tvrtka od izvoza ostvarila 622,8 milijuna kuna prihoda, što je 11,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Na izvoz se  odnosi 51 posto ukupnih prihoda od prodaje proizvoda i usluga, ističu u Končaru. Najznačajniji izvoz ostvaren je u Švedsku, i to u iznosu od 68,1 milijun kuna. U Bosnu i Hercegovinu izvezli su robe i usluga u visini 58,9 milijuna kuna, a slijede Njemačka sa 54,8 milijuna kuna i Finska sa 41,2 milijuna. Značaniji izvoz zabilježen je i u Austriju, 31,1 milijun kuna, te Tursku, 26,2 milijuna. Ostale zemlje s izvozom koji vrijedi spomenuti su Slovenija, Nizozemska, Velika Britanija i Australija. Končar je ove godine plasirao svoje proizvode u ukupno pedesetak zemalja. Na domaćem je tržištu  ostvaren prihod od 588,4 milijuna kuna, a što je 7,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Najviše se odnosi na Hrvatsku elektroprivredu (HEP), i to 228,6 milijuna kuna, ili 38,8 posto ukupno ostvarenih prihoda na domaćem tržištu. Ostali značajniji sektori su im trgovačke tvrtke, industrija i brodogradnja te gradski, cestovni i željeznički promet.

U prvom polugodištu 2013. Končar je ugovorio novih poslova u vrijednosti od 1,25 milijardi kuna, što je povećanje od 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Od ukupna broja ugovorenih poslova 48 posto je za domaće, a 52 posto za inozemno tržište. Predsjednik Uprave Končara Darinko Bago istaknuo je kako, unatoč teškoj situaciji na tržištu, tvrtka nastavlja s dobrim poslovnim rezultatima. "Uz dodatne napore na inozemnim tržištima koji bi trebali rezultirati novim ugovorima, nadamo se i poslovima na domaćem tržištu u energetici i transportu. Jedan od natječaja na koji smo se javili je onaj za proizvodnju niskopodnih elektromotornih vlakova za HŽ", kaže Bago.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!