Končaru polugodišnji izvoz porastao za 11,4 posto

Autor: Darko Bičak , 25. srpanj 2013. u 22:01
Adut za željeni posao s HŽ-om/I. Kralj/PIXSELL

Prihode povećali na 1,21 milijardu kuna, od čega se na izvoz odnosi 622,8 milijuna, imaju ugovorene poslove za 1,25 milijardi, priželjkuju posao za HŽ.

Končar grupa u prvih je šest ovogodišnjih mjeseci ostvarila 1,21 milijardu kuna prihoda, što je povećanje od devet posto u odnosu na isto razdoblje 2012. Istodobno je dobit prije oporezivanja iznosila 67,9 milijuna kuna, a to je za 9,6 posto manje nego lani. Sa sjednice Nadzornog odbora Končar grupe u četvrtak su izvijestili kako je tvrtka od izvoza ostvarila 622,8 milijuna kuna prihoda, što je 11,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Na izvoz se  odnosi 51 posto ukupnih prihoda od prodaje proizvoda i usluga, ističu u Končaru. Najznačajniji izvoz ostvaren je u Švedsku, i to u iznosu od 68,1 milijun kuna. U Bosnu i Hercegovinu izvezli su robe i usluga u visini 58,9 milijuna kuna, a slijede Njemačka sa 54,8 milijuna kuna i Finska sa 41,2 milijuna. Značaniji izvoz zabilježen je i u Austriju, 31,1 milijun kuna, te Tursku, 26,2 milijuna. Ostale zemlje s izvozom koji vrijedi spomenuti su Slovenija, Nizozemska, Velika Britanija i Australija. Končar je ove godine plasirao svoje proizvode u ukupno pedesetak zemalja. Na domaćem je tržištu  ostvaren prihod od 588,4 milijuna kuna, a što je 7,7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Najviše se odnosi na Hrvatsku elektroprivredu (HEP), i to 228,6 milijuna kuna, ili 38,8 posto ukupno ostvarenih prihoda na domaćem tržištu. Ostali značajniji sektori su im trgovačke tvrtke, industrija i brodogradnja te gradski, cestovni i željeznički promet.

U prvom polugodištu 2013. Končar je ugovorio novih poslova u vrijednosti od 1,25 milijardi kuna, što je povećanje od 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Od ukupna broja ugovorenih poslova 48 posto je za domaće, a 52 posto za inozemno tržište. Predsjednik Uprave Končara Darinko Bago istaknuo je kako, unatoč teškoj situaciji na tržištu, tvrtka nastavlja s dobrim poslovnim rezultatima. "Uz dodatne napore na inozemnim tržištima koji bi trebali rezultirati novim ugovorima, nadamo se i poslovima na domaćem tržištu u energetici i transportu. Jedan od natječaja na koji smo se javili je onaj za proizvodnju niskopodnih elektromotornih vlakova za HŽ", kaže Bago.

Komentirajte prvi

New Report

Close