Kombajni tako traženi da ih sklapaju i noću

Autor: Branimir Bradarić/VL , 29. siječanj 2015. u 14:24
Tehnički direktor Same Deutz Fahrea Damir Kobaš/G. Ferberžar/PIXSELL

Lani su realizirali 100 posto plana i proizveli 380 kombajna, a 2015. ciljaju na rekordnih 430.

Kada je prije 10 godina talijanski SDF kupio Tvornicu poljoprivrednih strojeva i uređaja Đuro Đaković novi su vlasnici najavljivali velike stvari i govorili kako će svoje kombajne prodavati po cijelom svijetu.

Od tada do danas županjska tvrtka nazvana Same Deutz Fahre bilježi sve bolje poslovne rezultate, u 2015. ušli su s još većim planovima proizvodnje. "Lani smo, unatoč teškoćama zbog rusko – ukrajinske krize, realizirali 100% plana i proizveli smo 380 kombajna, a ove godine brojku mislimo podići na 430 kombajna, što će biti rekord", kaže tehnički direktor Damir Kobaš. Podsjeća kako su radnici, da bi ispunili ugovorne obveze, radili i u tri smjene pa su se kombajni sklapali i noću. Vjerojatno će tako raditi i ove godine kako bi kombajne isporučili kupcima u Europi i Aziji.

Kobaš dodaje i kako je, unatoč krizi na istoku Europe, i tamo prodano nešto kombajna, ali i da su zadržali postojeća tržišta i otvorili nova. Županjski kombajni tako se prodaju u Francuskoj, Njemačkoj i drugim zemljama Europe, a lani su otvorili i tržišta Kazahstana i Litve. Nadaju se kako bi ove godine mogli nastupiti i u nekim drugim zemljama. "Ovogodišnji plan velik je izazov. Važno nam je da proizvedemo više od lanjskih 380 kombajna jer bi to bio veliki uspjeh", ističe Kobaš. Napominje da izvoze čak 98% proizvodnje zbog čega ih je Udruga hrvatskih izvoznika proglasila najinovativnijim hrvatskim izvoznikom. Uz poznati eko-kombajn, glavne uzdanice u 2015. biti će modeli C9000 i C7000.

Ovaj potonji rađen je u suradnji s talijanskom dizajnerskom kućom Giugarro koja surađuje i s više automobilskih proizvođača. Kobaš najavljuje i nove proizvode tako da bi u 2015. tržištu trebali ponuditi novi model kombajna C6000. "To će biti potpuno novi kombajn rađen na platformi sadašnjeg ECO (6040). Planiramo s proizvodnjom započeti na jesen i imamo imamo velika očekivanja", istakao je Kobaš. Ambiciozni planovi značili su i dodatno zapošljavanje sezonskih radnika. Tako se, uz stalnih 95 zaposlenika, planira u 2015. j zaposliti više od 150 sezonaca, a najviše traže zavarivači, lakireri, tokare i bravare. 

Komentirajte prvi

New Report

Close