King ICT se širi na Rusiju, Tursku i Iran

Autor: Bernard Ivezić , 19. prosinac 2012. u 22:01
Plamenko Barišić

Iako Hrvatska ima visoku tehnologiju problem je izvoz pa su nužni klasteri i konzorciji.

Turska, Iran, Rusija, Kazahstan, Uzbekistan i druge zemlje ZND-a glavna su područja u koja svoje pioslovanje planira širiti najveći sistemski integrator u hrvatskom vlasništvu King ICT, koji i ove godine očekuje oko 400 milijuna kuna prihoda, najavio je njen predsjednik Uprave Plamenko Barišić.

Nužni konzorciji
"King ICT želi u iduće tri godine postati najveći sistemski integrator u jadranskoj regiji i zato u idućoj godini planiramo otvoriti još jedno predstavništvo na tom području, ali velik potencijal rasta je upravo na području zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, te velikih gospodarstava kakvo su ono u Turskoj i Iranu", pojasnio je Barišić.Navodi da hrvatska visoka tehnologija ima problem u izvozu, jer ne postoji snažan multidisciplinarni sistemski integrator koji bi imao podršku industrije, banaka, ali i politike. Ilustrira to na primjeru nedavnog posjeta hrvatskih gospodarstvenika Katru."King ICT je tamo primjerice ponudio informatizaciju bolnica, a oni su nam odgovorili da im je to zanimljivo. Zatim su dodali da su zainteresirani, ako možemo izgraditi cijelu bolnicu, opremiti je, informatizirati i isporučiti im ključ u ruke", kaže Barišić.Dodaje da se sada razgovara o stvaranju klastera koji bi bili sposobni raditi takve poslove. Kao primjer navodi zagrebački Ban centar u kojem će useliti ambasada EU."Taj objekt je gradio konzorcij tvrtki među kojima je bio i King ICT, a naš posao je bio da taj objekt pretvorimo u pametnu zgradu i sad kad se tamo useljava EU imamo poseban projekt za njihovu ambasadu", navodi Barišić.Govoreći o stanju Hrvatskoj ističe da ne vidi veliki prostor za rast, jer država ne pokazuje interes za većim ulaganjima. Navodi da je za 2012. godinu i agencija IDC Adriatics po prvi put potvrdila pad tržišta.

Funkcija startupova
"Svjedoci smo da je unatoč tome zbog pojave startup tvrtki nastupio određeni optimizam, ali pitanje je koliko su startupi kao takvi budućnost informatike u Hrvatskoj", ističe Barišić te pojašnjava svoj stav na primjeru IN2 grupe. Kaže da i startupi da bi opstali moraju rasti, a neke IT tvrtke koje su narasle i nalaze se među najvećima u Hrvatskoj nemaju podršku države i stoga se priča da se prodaju. Dodaje da ga ne bi iznenadilo da prodaja domaćih IT tvrtki bude još."King ICT nije uključen u te planove i nemamo plan kupovati IT tvrtke, već nastaviti specijalizaciju u IT-u za zgradarstvo, obrazovanje i poljoprivredu", zaključuje.

Prilagodba Uniji

Otvorili pet R&D centara u regiji

King ICT je lani u jadranskoj regiji otvorio pet centara za istraživanje i razvoj, kaže čelnik kompanije Plamenko Barišić. Pojašnjava da su u Makedoniji nakon uspješnog posla u informatizaciji tamo oformili tim od pet do šest stručnjaka, a slično su napravili u BiH gdje imaju specijaliste za ekspertne sustave za granične prijelaze. "Dislociranje istraživanja i razvoja je posljedica previsoke cijene rada u Hrvatskoj u odnosu na susjedne zemlje i očekivani pritisak konkurencije iz EU", kaže Barišić.

Komentirajte prvi

New Report

Close