Izvoze drvene poluproizvode Austrijancima i zaposlili sedam radnika

Autor: Marija Ljubičić (VLM) , 12. prosinac 2012. u 22:01
Dalibor Bačelić, direktor i predsjednik Uprave Nivete/M. M./PIX

Osječka tvrtka se izvozom bori za poboljšanje likvidnosti.

Osječka Niveta, tvornica četaka i potrepština za kućanstvo, zaposlila je sedam novih radnika u proizvodnji jer je pronašla novog strateškog partnera u Austriji za kojeg proizvodi drvene elemente i poluproizvode.

"Za razliku od klasičnog 'lohn' posla, za novog partnera proizvodimo od vlastite sirovine. Drvo kupujemo od domaćih dobavljača. Cijene su minimalne, no, prednost izvoza je što proizvode naplatimo praktički dok se kamion utovaruje u tvornici i što se na izvoz ne plaća PDV", za Poslovni dnevnik ističe Dalibor Bačelić, direktor i predsjednik Uprave te dodaje kako tako dolaze do gotovine kojom poboljšavaju likvidnost u uvjetima kada je sve teže naplatiti potraživanja i izbjeći kompenzacije. "Vrijednost posla je 40.000 eura mjesečno. U ovoj fazi imamo dogovorenu proizvodnju do veljače 2013,, a cilj nam je učetverostručiti ovaj posao. S novim radnicima, naš pogon u Habjanovcima u kojemu proizvodimo za novog partnera sada zapošljava 21 osobu", kaže Saša Batinac, komercijalni direktor i član Uprave. Radi novog posla, Niveta je od kompanije Belišće kupila pet strojeva za obradu drveta. "To su polovni strojevi, no, nama je to značajan iskorak u modernizaciji proizvodnje jer nismo ulagali u strojni park od 2001. Nismo htjeli riskirati s kupnjom novih strojeva dok se posao ne uhoda", kaže Mihael Bagarić, voditelj prodaje.

Niveta ima tradiciju obrade drveta još od 1984. Niz godina proizvodi i izvozi drvena tijela za partviše, četke i druge drvene proizvode za nizozemskog partnera. Uz šest radnika u proizvodnji, zaposlili su i trgovačkog putnika za tržište Mađarske. "Uz Mađarsku, pokušavamo ponovno otvoriti i tržište Srbije. Nadamo se uskoro definirati izvoz za jednu kompaniju u Švicarskoj. Cilj nam je otvaranjem novih tržišta stvoriti preduvjete za restrukturiranje proizvodnje na bazi drveta. Želimo modernizirati proizvodnju i povećati profitabilnost jer nismo zadovoljni visokim udjelom rada u cijeni proizvoda", kaže Bagarić. Niveta je lani imala 25,1 milijuna kuna ukupnog prihoda od čega je 3,2 milijuna kuna činio izvoz. Sadašnjih 100 radnika proizvodi asortiman od 420 proizvoda, a menadžment se, u sve težim uvjetima za proizvođače, trudi se otvoriti nova izvozna tržišta te ulaskom u EU, iz širokog asortimana snažnije penetrirati biorazgradivim partvišima i drvenim dječjim ljuljačkama. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svaka čast na izvozu koliko god on mali bio, ali nemojte lagati ovaj napaćeni narod o visokim troškovima rada, kad vam je prosječna plaća u tvrtci 3300 kuna, a udio troškova rada u ukupnim troškovima samo 20%.

New Report

Close