Interliber, zadnja prilika za kupnju knjiga bez PDV-a

Autor: Biserka Ranogajec , 13. studeni 2012. u 11:13
Neven Antičević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske/PIX

U utorak se otvara pet sajmova na kojima nastupaju 462 izlagača iz 20 zemalja.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić otvorit će danas na Zagrebačkom velesajmu 35. međunarodni sajam knjiga Interliber, sajam Info koji se nakon šest godina vraća u kalendar priredbi te sajmove Glazbe i multimedije, ZimSki Show i Educa.

Do 18. studenoga izlagat će 462 izlagača iz 20 zemalja, a Uprava ZV-a procjenjuje da će ih posjetiti 100.000 ljudi. Na najvećem, Interliberu, nastupa 244 izlagača, deset više nego lani. Neven Antičević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske, kaže da je besplatan ulaz na Interliber presedan takvih sajmova u svijetu, ali to je jedan od načina da kupci lakše dođu do knjiga, a nakladnici pokažu nove naslove. Antičević poziva posjetitelje na kupnju knjiga bez PDV-a koji se uvodi od 1. siječnja iduće godine, najvjerojatnije do pet posto. Tvrtke u izdavačkoj djelatnosti smanjuju broj naslova koje izdaju, otpuštaju zaposlene, zatvaraju knjižare, a tiskare imaju manje posla, kaže Antičević i dodaje da nema ni jednog pokazatelja koji bi ukazao na veću potrošnju. U Francuskoj najveći lanac knjižara otvara 200 novih, što je pokazatelj prilagođenih uvjeta poslovanja u krizi.

Prema direktivi Europske unije, PDV na knjige treba biti između tri i sedam posto, što ima većina država. Iznimno nultu stopu imaju Poljska, Velika Britanija i Irska, dok se Hrvatska u pregovorima, kaže, nije uspjela izboriti za nultu stopu. Pritom se izdavače ništa nije pitalo. Kako bi se ublažio financijski udar PDV-a, nakladnici su već predložili smanjenje poreza na autorske honorare za knjige koji je sada pet posto, davanje subvencije piscima, itd. Info će biti u znaku proslave 20 godina interneta u Hrvatskoj, a organizatori sajma CARNet i ZV priredili su više prezentacija poput sustava upisa u srednje škole koji će se primjenjivati od iduće godine, radionice "Izradite svoju e-knjigu", "Predstavi se svijetu – registriraj.from.hr domenu i uredi vlastitu web-stranicu".

Komentirajte prvi

New Report

Close