Ikea u Zagrebu 95% energije crpi iz obnovljivih izvora

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 20. studeni 2017. u 22:00
Energija vjetra i sunca postala im je standard/IKEA

Već proizvodimo 10% vlastite električne energije. Od prikupljenog otpada u zagrebačkoj robnoj kući, 94% je reciklirano, kažu u tvrtki Ikea Hrvatska.

Ikea Grupa nastavlja ulagati u stvaranje pozitivnog utjecaja na klimu, a nedavnim ulaganjima u Francuskoj, Kanadi i Litvi povećan je broj postavljenih vjetrenjača na ukupno 415.

To znači da Ikea trenutno posjeduje više vjetrenjača nego robnih kuća (357 robnih kuća u 29 država), te se približava svome cilju da do 2020. postane energetski neovisna i to proizvodnjom  toliko energije iz obnovljivih izvora koliko troši za svoje poslovanje. I robna kuća Ikea Zagreb ostvarila je značajne rezultate u području održivosti, a od ukupno utrošene energije u Zagrebu čak 95% dolazi iz obnovljivih izvora. Na krov zagrebačke robne kuća implementirano je 1300 fotonaponskih panela, svaki  električne snage 250 W. 

"Već sada proizvodimo 10% vlastite električne energije, a u ljetnim mjesecima ta brojka se penje do 20%. Od prikupljenog otpada u robnoj kući, 94 % je reciklirano. Zaštiti okoliša i održivijoj budućnosti doprinijeli su i posjetitelji, koji su donijeli 4,1 tonu madraca za recikliranje", dodaju u zagrebačkoj ispostavi kompanije. U skladu sa strategijom održivosti 'Pozitivni za ljude i planet', Ikea se obvezala da će do 2020. postati u potpunosti energetski neovisna, a kako bi u tome uspjela od 2009. godine investirala je 1,5 milijardi eura u obnovljivu energiju, ali se i obvezala na ulaganje dodatnih 600 milijuna eura.

Osim investicija u Francuskoj, Kanadi i Litvi, Ikea posjeduje vjetrenjače i u Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj, Poljskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Finskoj te Belgiji, kažu u ovoj kompaniji, te dodaju kako na se krovovima njihovih robnih kuća i skladišta nalazi i 730.000 solarnih panela. Tijekom poslovne godine 2016. iz obnovljivih izvora proizvela je energije koja je ekvivalentna 71% njihove ukupne potrošnje. Čak 3209 GWh iz obnovljivih izvora  osigurano je od vjetra, solarnih panela i biomase, što je 33% više nego 2015.

Osim što je bila jedan od donatora COP21 – UN-ove Konferencije o klimatskim promjenama, 2015. u Parizu, te što je među osnivačima 'We Mean Business', koalicije organizacija koje pozivaju na aktivno sudjelovanje u sprečavanju negativnih efekata klimatskih promjena, Ikea Grupa je dio RE100, rastuče inicijative među kompanijama koje su odlučile da sigurnost svoga poslovanja ojačaju prelaskom na energiju iz obnovljivih izvora.

U brojkama

  • 1,5 milijardi eura Ikea je od 2009. godine investirala u obnovljivu energiju
  • 600 milijuna eura plan je za nova ulaganja
  • 415 vjetrenjača danas posjeduje Ikea što je više nego robnih kuća (trenutno 357 u 29 država svijeta)
  • 730.000 solarnih panela nalazi se na krovovima IKEA robnih kuća i skladišta 
  • 71%ukupne potrošnje električne energije ova je kompanija tijekom poslovne godine 2016. 'pokrila' iz obnovljivih izvora, a članica je globalne skupine RE100  
  • 3209 GWh energije iz obnovljivih izvora IKEA je osigurala od vjetra, solarnih panela i biomase, što je 33% više nego tijekom 2015. godine.
  • 95 posto energije u robnoj kući Ikea Zagreb dolazi iz obnovljivih izvora, a 10 % se proizvodi samostalno

Komentirajte prvi

New Report

Close