HŽ se nada dogovoru, Ina prebacuje lopticu HŽ-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. studeni 2012. u 15:49
PXL

HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo nadaju se dogovoru s Inom o podmirenju duga za gorivo te da Ina neće obustaviti isporuku dizela HŽ-u, dok u Ini ističu da ključ nastavka redovne opskrbe drži HŽ.

HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo nadaju se dogovoru s Inom o podmirenju duga za gorivo te da Ina neće obustaviti isporuku dizela HŽ-u, dok u Ini ističu da ključ nastavka redovne opskrbe drži HŽ.

>>> Ina zaprijetila HŽ-u: Ako ne platite dug, vlakovi staju

"Uvjereni smo da do obustave isporuke nafte neće doći", kažu u HŽ-u Putnički prijevoz. Dodaju da su u stalnom kontaktu s Inom te se nadaju da će se nastala situacija riješiti partnerski.

Ujedno tvrde da će HŽ Putnički prijevoz svoje obaveze za gorivo podmiriti u skladu s dogovorom s Inom. Napominju da je s Inom potpisan višegodišnji ugovor o isporuci dizelskog goriva čija će se realizacija nastaviti.

Iz HŽ-a Cargo kratko izvještavaju da su u stalnom kontaktu s Inom te se nadaju partnerskom rješenju problema kao i da isporuka nafte neće biti obustavljena.

U Ini pak kažu kako HŽ smatraju svojim ključnim partnerom kojem je Ina povjerila osiguranje željezničke logistike za distribuciju svojih proizvoda do krajnjih potrošača te je ove godine potpisan i ugovor za nabavu dizelskog goriva.

Ina ističe kako uredno izvršava svoje obveze iz tog ugovora, ali da do danas od HŽ-a nije primila ni jednu uplatu za svoja goriva.

Tijekom više održanih sastanaka proteklih mjeseci, INA je od HŽ-a tražila bilo kakav oblik financijske sigurnosti, odnosno jamstva, no HŽ nije poduzeo mjere koja se odnose na podmirenje dugova, kažu u Ini.

Prema Ininim podacima, do listopada ove godine potraživanja Ine od HŽ-a iznosila su više od 100 milijuna kuna te je Uprava Ine o tome raspravljala i donijela odluku o naplati HŽ-ovih dugovanja.

Kako se pak neslužbeno doznaje, dospjela dugovanja iznose 150 milijuna kuna, a ukupna 190 milijuna kuna s tim da HŽ Ini nije platio ni kune zadnjih šest mjeseci.

Odluka o tome hoće li se i kako isporuka nastaviti je isključivo u rukama menadžmenta HŽ-a te se nadamo pravovremenom rješenju, kažu u Ini.

Komentirajte prvi

New Report

Close