Hypo banka preuzela Le Meridien Lav

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 04. listopad 2012. u 22:00
Nagrađivani hotel nikad nije poslovao s dobiti/PXL

Dug dosadašnjih vlasnika banci narastao je na više od 390 milijuna kuna.

Potvrđena informacija Slobodne Dalmacije da je Hypo Alpe-Adria banka od dosadašnjih vlasnika preuzela hotel Le Meridien Lav posljedica je hipoteka koje su tvrtke Eurodom i Bošnjak grupa stavile na luksuzni hotel kod Splita.

Uzimajući kredite od HAAB, dva poduzeća koja su držala po 50 posto tvrtke Grand Hotel Lav u tri su navrata založile cjelokupno vlasništvo nad hotelom, s tim što je jedno od tih založnih prava u međuvremenu brisano. Dva založbena prava upisana su na po 100 posto dionica čija je nominalna vrijednost prilikom potpisivanja prvog ugovora u srpnju 2006. bila 76 milijuna kuna, a godinu dana poslije iste dionice nominalno su vrijedile 140 milijuna kuna. Ukupno je potraživanje Hypa 32,7 milijuna eura, plus kamate i drugi troškovi pa je kunska protuvrijednost ukupnog duga narasla na više od 390 milijuna kuna. To nisu jedini dugovi Le Meridien Lava.

Prema financijskom izvještaju za 2011., dugoročne obveze su im veće od 416 milijuna kuna, a kratkoročne 100 milijuna. Hotel nikad nije poslovao s dobiti, posljednji zabilježeni minus je onaj iz 2011. od 30,7 milijuna kuna. Prema podacima izvještaja predanih Fini, od otvorenja hotela 2006. nakupilo se 156 milijuna kuna gubitaka. S druge strane hotel je dobivao niz priznanja kao jedan od najboljih na Jadranu, pa i svjetske turističke Oscare. O prodaji hotela Le Meridien Lav prvi se put pričalo početkom 2010., kad je vlasnik Eurodoma Ivica Kurtović u medijima spominjao ponude finskih ulagača te međunarodnih grupacija koje se bave kockarnicama. Sada je vjerojatno Hypo Alpe-Adria banka odlučila realizirati svoja založbena prava na Le Meridien Lavu.

Komentirajte prvi

New Report

Close