Hrvatski Telekom prvi uvodi 5G tehnologiju u Hrvatsku

Autor: Objava za medije , 09. srpanj 2018. u 09:49
FOTO: Press

Hrvatski Telekom prvi je u Hrvatskoj realizirao 5G funkcionalnosti u stvarnim uvjetima i tako napravio važan korak prema dolasku 5G mreže u Hrvatsku, što će omogućiti daljnji tehnološki napredak društva.

Time se Hrvatska svrstala među prve europske države gdje su demonstrirane 5G funkcionalnosti u stvarnim infrastrukturnim uvjetima. Mreža koja djeluje u spektru od 3,5 GHz provedena je pred instaliranim 5G sustavom, koristeći 5G mrežne uređaje tvrtke Ericsson, spremne za komercijalnu upotrebu. Time je Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj uveo 5G tehnologiju.

HT je početkom godine pokrenuo modernizaciju radijske pristupne mreže na području cijele Hrvatske. Ta će mreža omogućiti uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar. Projekt obuhvaća modernizaciju infrastrukture, transportnih kapaciteta i same radijske opreme koja bi trebala završiti do kraja 2019. U prvoj polovici godine, HT je zamijenio svih 137 starih s novim, 5G-kompatibilnim baznim postajama na području Istre. Od početka srpnja mjeseca aktivnosti su nastavljene na području grada Zagreba, u kojem će nakon Istre biti implementirana najmodernija mobilna tehnologija u Hrvatskoj i regiji, a uz bok najrazvijenijim europskim tržištima poput Njemačke i Švicarske.

„Naši korisnici imaju najbolju mobilnu mrežu u Europi, a ovo je samo potvrda da će tako biti i u budućnosti. Prvi smo napravili veliki iskorak u pripremi Hrvatske za 5G, što nas svrstava u europski vrh zemalja koje su to prve napravile. HT vidi komercijalnu implementaciju 5G mreža oko 2020. godine kada će korisnici imati na raspolaganju dodanu vrijednost  performansi u odnosu na 4G mrežu. Puni zamah s kompletnim opsegom funkcionalnosti očekuje se u razdoblju od 2025.do 2030. godine“, rekao je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma zadužen za tehniku i informacijske tehnologije.

Hrvatski Telekom kontinuirano ulaže u najnoviju tehnologiju i modernizaciju infrastrukture. Samo prošle godine u infrastrukturu je uloženo 1,745 milijardi kuna, odnosno 8,5 posto više nego lani. U posljednje četiri godine ukupna visina investicija viša je od šest milijardi kuna.

5G je nova generacija komunikacijskih mreža i velika prilika za hrvatsku ekonomiju i razvoj, koja će uključivati cijeli popratni ekosustav. Njena komercijalizacija promijenit će način na koji komuniciramo, koristimo uređaje iz naše svakodnevnice, olakšat će naše živote i poslovanje. Autonomna vozila, pametne kuće i robotika u medicini moći će se realizirati jedino uz najnovije generacije mreže. Isporukom mobilnog širokopojasnog pristupa ekstremnih brzina, robusne povezanosti s niskom latencijom te umrežavanjem milijuna uređaja u masivni Internet stvari (Massive IoT) promijenit će se društvo u cjelini. Jednako kao što su internet, električna struja, parni stroj, tiskarski stroj bili ili jesu glavne pokretačke snage socioekonomskog razvoja i čine tzv. tehnologije opće namjene, tako će i 5G biti sljedeća velika tehnologija koja će značajno poboljšanje kvalitete života ljudi i povećati produktivnost.

Do 2020. godine svaki će građanin imati prosječno četiri poveziva uređaja priključena na internet. Dotad je izuzetno važno u punom opsegu razviti 5G standarde, što podrazumijeva stvaranje međunarodnog sustava koji će omogućiti brzu implementacije 5G mreža diljem svijeta. Usvajanje standarda je potrebno kako bi svi proizvođači i operateri radili na jedinstvenom proizvodu i smanjili gubitak energije i resursa na raznolikosti ponude 5G mreža. Za to je nužan daljnji intenzivan rad s kupcima i industrijskim partnerima kao i regulatornim tijelima.

Javna demonstracija 5G funkcionalnosti u stvarnim uvjetima održat će se 13. srpnja u Puli, najvećem gradu prve regije u kojoj je završena modernizacija mreže za 5G funkcionalnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close