Hrvatska: Recikliramo vođe više nego što recikliramo boce

Autor: Objava za medije , 17. veljača 2014. u 12:55
Thinkstock

Milan Račić, izvršni direktor poduzeća Indium d.o.o., potaknuo je Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK) na iskorak iz zone ugode. Na 16 stranica strateškog plana za fiskalni period od 2014.

Milan Račić, izvršni direktor poduzeća Indium d.o.o., potaknuo je Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK) na iskorak iz zone ugode. Na 16 stranica strateškog plana za fiskalni period od 2014. do 2018. godine potaknuo je HGK na funkcioniranje poput de facto hrvatskog ministarstva međunarodne trgovine preusmjeravanjem resursa na razvoj izvoza umjesto zgodnih, no rijetko učinkovitih konferencija, političkih turneja po svijetu i sudjelovanja na gospodarskim sajmovima. Ovi modeli poslovanja bolje su funkcionirali tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća. „HGK mora postati više od organizacije za planiranje zabava za visoke uzvanike“, istaknuo je Račić.

U svojem strateškom planu Račić, koji je ujedno i jedan od kandidata za funkciju predsjednika HGK, izdvaja činjenicu da HGK ima proračun koji iznosi 16% proračuna Američke gospodarske komore, dok BDP Hrvatske iznosi tek 3,59% američkog. „Na Hrvatsku gospodarsku komoru trošimo po jedan američki dolar za svakih 1,789 dolara našeg BDP-a, dok Amerikanci na svoju gospodarsku komoru troše po jedan dolar za svakih 13,720 dolara svojeg BDP-a. No svejedno se čudimo što naši proizvodi nisu konkurentni“. Strateški plan nazvan „Sreća prati hrabre“ je dovršen istog dana kada je agencija Fitch Ratings revidirala hrvatski kreditni rejting i proglasila ga negativnim, prvenstveno zbog upitne vjerodostojnosti.

„Već 20 godina govorimo o restrukturiranju te najavljujemo reforme i u tom govoru smo zaista nenadmašni u svijetu, ali nitko nam više ne vjeruje – a ponajmanje mi sami“, rekao je Račić. Njegov strateški plan predlaže da HGK posluži kao model za restrukturiranje u Hrvatskoj – kao idealan case study za proučavanje iskrenog, odvažnog, odlučnog i transformacijskog vodstva. „Pokušali smo s deklarativnim restrukturiranjem gdje gotovo sve ostaje isto, a reforme se proglašavaju uspješnima. To se pokazalo kao potpuni promašaj“, ističe Račić.

Strateški plan predstavljen i na hrvatskom i na engleskom jeziku također kritizira hrvatsku naviku davanja prednosti politici, a ne stručnosti. „Nažalost, recikliramo vođe više nego što recikliramo boce“, šali se Račić i dodaje: „Ako želimo da HGK bude simbol transformiranog, samopouzdanog, kreativnog i poštenog hrvatskog gospodarstva usmjerenog na izvoz, ne možemo HGK predati u ruke vodstva koje je dominiralo našom gospodarskom scenom tijekom proteklih 20 godina. Iako toga nismo svjesni, Hrvatska se trenutačno nalazi u ekonomskom ratu. Našu situaciju dodatno otežava to što ne odabiremo i ne promoviramo objektivno najbolje ljude, već politiku stavljamo ispred stručne kompetencije i konstantno recikliramo neuspješne vođe upitnih sposobnosti. HGK zaslužuje svježe novo vodstvo. Doista je jednostavno: ako želimo promjene, učinimo ih, a ako ne želimo, onda barem budimo iskreni. Sreća prati hrabre“.

Komentirajte prvi

New Report

Close