Hrvatska IT tvrtka radnike plaća više od DM-a i svake godine diže im primanja

Autor: Bernard Ivezić , 24. kolovoz 2016. u 08:07
Foto: Anto Magzan / Pixsell

Najbolji hrvatski IT trgovac sprema se za širenje u BiH, Sloveniju i Austriju.

Nakon HG Spota, Vemila i E plusa, titulu najvećeg trgovca potrošačkom elektronikom u Hrvatskoj lani je preuzela tvrtka Sancta Domenica iz Svete Nedjelje utrživši 603,5 milijuna kuna. Rekordan je to prihod za takmaca iz te branše, veći od najboljih rezultata bivšeg HG Spota.

Sancta Domenica bila je i najbržerastući te najprofitabilniji igrač u branši. Prema podacima Poslovne Hrvatske, povećala je promet za 76,3 posto i imala neto dobit od 15,1 milijun kuna.

Preoteli dio kolača

Vesna Ramljak, vlasnica i direktorica Sancta Domenice, nije ponovila greške bivših uprava HG Spota i Vemila već je prostor za rast pronašla u konsolidaciji vlastite mreže poslovnica i primjeni modela nagrađivanja zaposlenika kakav je iskušao lanac trgovina DM.

 

80zaposlenih

ima Sancta Domenica 
iz Svete Nedjelje

Goran Janičijević, voditelj maloprodaje u Sancta Domenici kaže da im je pomogao i dobar trenutak te drukčiji pristup kupcima. “Lani je cijela branša osjetila povećanje kupovne moći građana, odnosno prvi oporavak od početka krize. No, temelj rasta Sancta Domenice, rekao bih 90-95 posto tog rasta, leži u činjenici da smo zahvaljujući konsolidaciji, novom pristupu i zaposlenicima odgrizli dio kolača konkurenciji”, kaže Janičijević.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, Sancta Domenica svoje zaposlenike plaća dvostruko bolje od svojih takmaca te više čak i od DM-a, u kojem je prosječna neto plaća lani iznosila 9214 kuna.

Prisutni u tri velika grada

Janičijević kaže da je to dio njihove poslovne politike, jer se trgovac najviše prepoznaje po prodavačima. “Nije dovoljno imati samo dobar prostor i atraktivnu ponudu, već treba imati motivirane i zadovoljne zaposlenike koji rade različite poslove, ali su uvijek tu da kupcu pomognu i pruže dobar savjet”, kaže Janičijević.

Navodi da im potrošači daju najviše pohvala upravo na račun prodavača. Ove godine Sancta Domenica dosegnula je brojku od 80 zaposlenih, a plan je zapošljavati i dalje. Naime, u posljednje dvije godine tvrtka je broj zaposlenih povećala za trećinu. Pojašnjava da taj broj prati rast broja trgovina.

“Koncentrirali smo se na tri velika grada, Zagreb, Rijeku i Split, gdje imamo 13 trgovina koje iz modela brand storeova, kakve imamo sa Samsungom, Sonijem, Panasonicom i LG-om, pretvaramo sve više u multi-brend ‘Sancta Domenica Storeove’ koji postaju temelj naše ponude”, kaže Janičijević.

Dodaje da su neko vrijeme bili orijentirani na brend trgovine koje su radili u suradnji s velikim brendovima, ali sada razvijaju format u kojem se u svakoj njihovoj trgovini može pronaći top 5 brendova iz svih kategorija. “To nadopunjujemo takozvanim 360 pristupom , gdje smo primarno orijentirani promociji putem digitalnih kanala te postizanju razine kvalitete koja je viša nego kod konkurencije”, kaže Janičijević.

Navodi da zasad ne planiraju ići u ostale hrvatske gradove. Međutim, u 2017. godini proširit će se na tržišta Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije. “O poslovnom modelu po kojem ćemo se širiti izvan Hrvatske zasad ne bih govorio, ali sigurno je da idemo na tržišta BiH, Slovenije i Austrije, i to u glavna žarišta”, kaže Janičijević.

E plus za petama

Dodaje da zasad neće u akvizicije. Po svemu tome razlikuju se od bivšeg HG Spota i Vemila. Vemila, koji je bankrotirao zbog dugova prema dobavljačima, više nema. Bivši HG Spot, kojeg je u predstečajnom postupku, gdje je završio zbog nekontroliranog franšiznog širenja i prezaduženosti, isto nema. Njega je otkupio jedan od osnivača i lani doveo do titule drugog najbržerastućeg igrača.
HG Spot je lani imao prihod od 95,6 milijuna kuna uz rast od 51,5 posto. Za petama Sancta Domenici jedino je tvrtrtka E plus iz Donjeg Stupnika, koja je lani povećala prihod za 8,1 posto na 584,6 milijuna kuna uz neto dobit od 5,9 milijuna kuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Svaka čast, ali po čemu je to IT tvrtka? Po toj logici Konzum je uzgajivač povrća.

Svaka čast, ali po čemu je to IT tvrtka? Po toj logici Konzum je uzgajivač povrća.

New Report

Close