Hajdaš Dončić ima važne vijesti o Croatia Airlinesu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. travanj 2013. u 14:05
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Croatia Airlines je u procesu restrukturiranja i prvenstveni cilj je spašavanje te tvrtke, u što sam duboko uvjeren da ćemo uspjeti, istaknuo je danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Croatia Airlines je u procesu restrukturiranja i prvenstveni cilj je spašavanje te tvrtke, u što sam duboko uvjeren da ćemo uspjeti, istaknuo je danas ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

U cijelom tom poslu vrlo smo oprezni i konzultacijama sa Europskom komisijom i zaposlenicima tražimo najbolje rješenje. Nakon restrukturiranja predstoji traženje strateškog partnera, kroz dokapitalizaciju ili privatizaciju jednog dijela, no, to je tek druga ili treća faza, rekao je prilikom današnjeg posjeta Varaždinskoj županiji ministar Hajdaš Dončić odgovarajući na novinarski upit oko sudbine te zrakoplovne tvrtke.

Napomenuo je da će pronalazak strateškog partnera biti težak budući da su sve zrakoplovne tvrtke u okruženju u teškoj financijskoj situaciji i da zapravo pravog partnera u ovom trenutku i nema.

Prilikom traženja budućeg partner prvenstveni uvjet je unaprjeđenje poslovanje naše zrakoplovne tvrtke. Croatia Airlines značajna je za naše gospodarstvo ne samo zbog 1,4 milijarde kuna prihoda, već i zbog ukupnog doprinosa za gospodarstvo, prvenstveno za turizam, naglasio je Dončić podsjećajući kako dolasci turista u Dubrovnik ovise isključivo o zrakoplovnom prijevozu.

Ujedno je istaknuo i neke ograničavajuće faktore kada je u pitanju traženje strateškog partnera budući da partneri iz Europske unije mogu ući do 100 posto u vlasništvo, dok oni izvan EU samo do 49 posto.

Dončić je podsjetio da se proces restrukturiranja provodi u skladu sa propisima Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, u ovom trenutku produžene ruke Europske komisije, te da su nužne i pojedine kontribucijske mjere poput prizemljenja jednog zrakoplova i ukidanje određenih linija kako bi se poštivali propisi tržišnog natjecanja.

Na pitanje novinara da li će doći do raskida ugovora sa francuskim koncesionarom, koji bi trebao započeti izgradnju novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb, zbog kašnjenja u rokovima, Dončić ističe da je francuski partner, preko Europske investicijske banke i konzorcija privatnih banaka, zatvorio financijsku konstrukciju.

"Financijska konstrukcija je zatvorena. Do kraja svibnja pribavit će se i posljednji dokument potreban za izdavanje građevinske dozvole. Duboko vjerujem da će krajem rujna ili početkom listopada krenuti dogradnja zračne luke", kazao je Dončić ističući da postoji međusobno potpisani dokument po kojem obje strane do 30. lipnja neće pokrenuti nikakve postupke koji bi mogli prethoditi eventualnom raskidu ugovora. Ministar je zaključio kako smatra da nema razloga da dođe do raskida ugovora.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Nismo mi zreli za međunarodne kompanije i međunarodni moral…
Naši piloti misle , da mogu svakoga ucjenjivati , a stjuardese se ponašaju,ko
kirurzi , bez kojih se ne može….Imaju plaće astronomske….

Nek dođe stranac- dokapitalizira firmu…OBRAZUJE 20 pilota i više nitko nikoga neće
zahebavati…..radne snage za izvoz…mogu raditi za najbolje kompanije….
/ TKO JE SPREČAVAO ULAGANJA U OBRAZOVANJE I OSPOSOBLJAVANJE PILOTA…/

Ma, zna se…ista je situacija sa stručnom radnom snagom i na svim ostalim
područjima….

A mladih ljudi..bez posla, koliko ti srce želi…KAD JE I I GDJE OBJAVLJEN
POSLJEDNJI NATJEČAJ ZA TAKVO ZANIMANJE???
Tko je ikada dao pootpore za takav studij ???

Imat ćete turiste iz Ljubljane…Sad kad Vam dolazi L.TUR iz LJUBLJANE
će šibati turiste u smjeru Španjolske – na zapad i Turske, Egipta, Grčke i EMIRATA na ISTOK …po pogledajte njihovu ponudu…koliko košta
AVIOPRIJEVOZ!…i to kakvi aranžmani – da ti pamet stane!

hajdašu ili dončiću prodaji ono što ti je ćaća ostavio a ne državno.
hrvatska treba avio kompaniju radi turizma i treba dovesti svjetske stručnjake i dati im upravljanje sa našim nadzorom pa ćeš vidjeti kako rade ko urice.
neka se ugledaju na turkish.

Prodajte CA Lufthans-i..pa da vidiš reda rada i mira….

A sa sigurnošću putnika – se ne igrajte !!! Desi li se bilo kakva nesreća
sa nastradalim putnicima- kompaniju ćete morati zatvoriti jer nećete imati
novaca za isplatu šteta….

New Report

Close