Gubitak Dalekovoda 383 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 14. veljača 2013. u 11:35
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

“Nova uprava odlučila je u cijelosti sagledati stvarno stanje kompanije i „očistiti“ bilancu od svih knjigovodstvenih stavki koje ne odražavaju financijsku realnost.”

U 2012. godini Dalekovod d.d. je ostvario prihod 887,8 milijuna kuna i iskazao neto gubitak razdoblja 383,1 milijuna kuna, priopćeno je iz kompanije. Grupa Dalekovod je za isto razdoblje ostvarila prihod od 1.255 milijuna kuna, te iskazala gubitak od 350,084 milijuna kuna. Smanjenje ukupnog financijskog duga grupe iznosi 67 milijuna kuna u odnosu na prethodno razdoblje.

Sukladno međunarodnim računovodstvenim standardima izvršena su usklađenja i ispravci knjiženja prihoda i rashoda u 2012. godini, što je dovelo do izmijenjenih rezultata poslovanja iz prošlih razdoblja u odnosu na ranije objavljene. Nova uprava društva na čelu s predsjednikom Matjažem Gorjupom odlučila je u cijelosti sagledati stvarno stanje kompanije i „očistiti“ bilancu od svih knjigovodstvenih stavki koje ne odražavaju financijsku realnost, stoji u priopćenju.

"Da bismo mogli provesti učinkovito restrukturiranje kompanije i stvoriti uvjete za uspješno poslovanje na domaćem i inozemnom tržištu morali smo napraviti stvarnu inventuru u poslovanju. Za to imamo ne samo  podršku već i zahtjeve Nadzornog odbora i svih naših dioničara, a financijskoj i poslovnoj javnosti želimo ponuditi stvarne pokazatelje za „clean start“",  izjavio je predsjednik Uprave Dalekovoda d.d. Matjaž Gorjup.

"Time stvaramo uvjete da kompanija može u najskorije vrijeme dosegnuti godišnji promet od 300-tinjak milijuna eura, od čega više od dvije trećine na inozemnim tržištima. Za Dalekovod d.d. održano je prvo ročište u postupku predstečajne nagodbe koje je bilo iznimno važno kako bismo utvrdili sve tražbine naših vjerovnika, ali je i pokazalo da unatoč problemima u kojima se Dalekovod našao naši vjerovnici vjeruju u našu budućnost. Dalekovod je međunarodno priznata firma koja veći dio svojih proizvoda i usluga izvozi izvan Hrvatske što dokazuje i nedavno završeni projekt u Sloveniji, koji je dovršen pola godine prije predviđenog roka. Svi poslovi u inozemstvu i u Republici Hrvatskoj koji su do sada završeni ili su u tijeku dokazuju da Dalekovod ima snage prebroditi trenutnu situaciju. Dalekovod je unatoč nepovoljnoj 2012. godini ostao konkurentan kako na inozemnom tržištu tako i na domaćem tržištu što je potvrđeno ugovaranjem novih projekata na razini Društva u ukupnom iznosu od 400 milijuna kuna u 2012. godini te i dalje konstantno sudjeluje na domaćim i stranim tenderima" ,  naglasio je Gorjup.

U promatranom razdoblju iz tekućeg poslovanja ostvarivani su pozitivni tijekovi novca, ističu iz Dalekovoda. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

pod hitno početi sa izgradnjom bukobrana na svim autocestama cijelom dužinom i po cijeni koju sami odrede, a plaćanje se ima izvršiti iz državnog proračuna uz avans od 50 %

New Report

Close