Ericssonu prihod rastao 64, a dobit 353%

Autor: Darko Bičak , 20. veljača 2013. u 22:00
Gordana Kovačević (Foto: Žarko Bašić/PIXSELL)

Trećinu hrvatskog izvoza u Rusiju vrijednog lani oko dvije milijardi kuna činili su usluge i proizvodi Ericssona Nikola Tesle.

Ericsson Nikola Tesla (ENT) ostvario je lani najbolje rezultate u novijoj povijesti tvrtke s rastom prihoda za 64 posto, a dobiti za čak 353 posto. Za 1,9 milijardi kuna prihoda i 126,9 milijuna kuna dobiti ponajprije je zaslužan rekordan izvoz na koji je otpadalo čak 86 posto ukupnog prihoda kompanije. Domaće tržište zagrebačkoj tehnološkoj tvrtki donijelo je svega 268 milijuna kuna prihoda, a što je dva posto bolje nego 2011., dok je od izvoza došlo 1,65 milijardi kuna. Trenutno 80 posto prihoda u našoj zemlji ENT ostvaruje od poslova s teleoperaterima, a svega 20 posto od svega ostalog. No, menadžment smatra da su projekti poput digitalizacije zemljišnih knjiga te
e-zdravstvo i e-uprava vrlo perspektivni.

Najznačajnije izvozno tržište je bilo je rusko gdje je prodaja Ericsson Nikole Tesle porasla za 502 posto, na 888 milijuna kuna. “Koliko je ovaj naš rezultat značajan govori i činjenica da je lani hrvatski izvoz u Rusiju porastao za nešto više od tri posto, ali zanimljivo je da 34 posto ukupnog izvoza otpada na jednu tvrtku, Ericson Nikola Teslu”, kazala je predsjednica Uprave Gordana Kovačević. Zahvaljujući dugotrajnoj i kvalitetnoj suradnji, dobri rezultati u Rusiji očekuju se i u narednom razdoblju, najavljuju u tvrtki. Za razliku od ruskog, regionalno tržište stagnira već duže vrijeme. Kriza i odgađanje investicijskih ciklusa u zemljama regije su smanjili Ericssonu prihod za 24 posto. Iako ove godine Hrvatska ulazi u punopravno članstvo EU, Kovačević ne očekuje da će to imati negativne efekte na trgovinu sa susjednim zemljama koje ostaju izva EU-a. U ENT-u smatraju da će im biti olakšano poslovanje jer su dosad gubili dosta vremena i novca na ishođenje raznih dozvola da bi njihovi stručnjaci mogli odraditi projekte u, npr. Njemačkoj ili Velikoj Britaniji. Ericsson će dioničarima isplatiti dividendu od 170 kuna, a koja je ista kao i lani. Dionica tvrtke je u srijedu na Zagrebačkoj burzi pala za 1,07 posto s završnom cijenom od 1480 kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close