Država i Zagreb zajedno u novi Imunološki zavod

Autor: Marija Crnjak , 13. lipanj 2017. u 08:14
Tradicija Imunološkog duga je 125 godina/Thinkstock

Posebno povjerenstvo treba definirati lokaciju i model investicije od najmanje 40 milijuna eura.

Država i Grad Zagreb idu u zajednički projekt Imunološki zavod, dogovoreno je u ponedjeljak na sastanku održanom u Gradskom poglavarstvu, gdje su se sastali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministri zdravstva i državne imovine Milan Kujundžić i Goran Marić te državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mario Antonić.

U roku od tjedan dana sastat će se Povjerenstvo za novi Imunološki s tri predstavnika Grada i tri države, koje bi u roku od 30 dana trebalo predložiti model rješenja partnerskog odnosa države i Grada. Sastav upućuje da će glavnu riječ imati Grad, što bi značilo da će i dati najviše novca, no to sudionici sastanka još nisu otkrili.  "Dogovorili smo se vrlo praktično, da idemo u ovaj projekt novog Imunološkog zavoda s tradicijom od 125 godina i imidžom i ugledom u svijetu. To je proces koji će trajati četiri-pet godina", kazao je Bandić.

Kako je poznato, za realizaciju projekta potrebno je izgraditi nove proizvodne kapacitete IMZ, koji je izgubio proizvodne dozvole najviše zbog neprilagođenih objekata. Povjerenstvo treba definirati lokaciju i model investicije koja će prema ocjenama ministra Kujundžića težiti najmanje 40 milijuna eura. Iznos ulaganja ovisit će međutim o budućem portfelju novog IMZ, koji bi za neke proizvode za koje je izgubio licence trebao proći čitav proces osobravanja lijeka i stavljanja na tržište. To su vrlo skupe i složene procedure.

 

Bandić

Proces za novi Imunološki zavod trajat će četiri-pet godina.

Kujundžić je rekao da je strateški interes države osigurati proizvodnju plazme, odnosno derivata plazme s jedne strane i s druge strane pokušati sačuvati brend i kvalitetu cjepiva koje je radio Imunološki zavod.  "Vjerujemo da ćemo zajedničkim snagama sa zajedničkim povjerenstvom već u roku mjesec dana imati konkretne brojeve i podatke, gdje, kako i s koliko novca i s kakvom opremom ići, a onda da ćemo to svi zajedno uspjeti u narednih par godina napraviti, na novoj lokaciji, s novom opremom, s brendom koji je velik, ali naravno, treba ga analizirati oprezno", istaknuo je ministar Kujundžić.  

Kad je u pitanju nova tvornica, Goran Marić istaknuo je da ima više lokacija na kojima bi se moglo graditi, ali Povjerenstvo će izraditi optimalno rješenje i predložiti ga Gradu i Vladi. Komentirajući situaciju, podjelu Imunološkog na tvrtku i ustanovu, Marić je rekao da je to bila jedna protuprirodna pojava, te da će budući IMZ biti jedna pravna osoba.

Komentirajte prvi

New Report

Close