Dobavljači odlučili spasiti Industrogradnju

Autor: Suzana Varošanec , 18. ožujak 2013. u 09:03
Vjerovnicima je priznat dug od 840 milijuna kuna/PIXSELL

Izglasane su većinom glasova sve tri predstečajne nagodbe za Industrogradnju Grupu, Industrogradnju Nekretnine i I-Grupu.

U petak su izglasane sve tri predstečajne nagodbe za tri tvrtke u predstečajnom postupku Industrogradnje, potvrdila je povjerenica Davorka Huljev.

Navela je i da je to prvi slučaj nagodbe koja je s velikom većinom glasova vjerovnika prošla, a da se radi o velikom poslovnom subjektu. Na temelju Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, nagodbeno vijeće sad treba objaviti rješenje, nezadovoljni imaju pravo žalbe o čemu odlučuje Ministarstvo financija. Kad rješenje postane pravomoćno i ovršno, Uprava mora u roku od tri dana dostaviti Trgovačkom sudu prijedlog nagodbe radi sklapanja, objasnila je. Izglasane nagodbe odnose se na Industrogradnja Grupu, Industrogradnja Nekretnine i I-Grupu, a osim navedenih u sustavu je i Industrogradnja d.o.o. Povjerenica kaže da je velika većina vjerovnika pozitivno se očitovala o planu – preko 80 posto, a za maticu je bilo gotovo 88 posto glasova "za".

 Ukupno je u tom postupku od strane vjerovnika prijavljeno 1,072 milijardi kuna potraživanja. Utvrđeno je 840 milijuna i njima su priznate tražbine. Osporena potraživanja iznose oko 246 milijuna kuna što iznosi oko 23 posto, a za njih će biti rezervirane dionice za slučaj da tražbine budu pravomoćno utvrđene i priznate u sudskim postupcima. Za dio osporenih ona napominje da su prijavljeni paušalni iznosi za naknadu štete, pa smatra da je veliko pitanje što će s takvima na kraju biti. Banke su u ovom slučaju bile bez svojeg poslovičnog utjecaja. Sve zajedno imaju oko 50 milijuna kuna potraživanja, a kao razlučni vjerovnici nisu sudjelovale u nagodbi. U postizanju nagodbe bili su ključni dobavljači kao najveći vjerovnici. Bivšim radnicima povezanih društava tražbine su osporene do završetka sudskih sporova."To je iz razloga što je nekim radnicima dio tražbina već isplaćen i priznat kroz stečajeve tih povezanih tvrtki od strane Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u stečaju, a dijelom iz stečajne mase. Za ostatak potraživanja za koji oni smatraju da je Industrogradnja d.d. temeljem kolektivnog ugovora solidarno ih dužna isplatiti, vode se parnice koji još nisu pravomoćno dovršene.

U slučaju da uspiju i za njih će biti rezervirane dionice. S druge strane, postoje prioritetne tražbine radnika na koje se ne odnosi nagodba. Oni će biti namireni sa cjelokupnim svojim potraživanjima, a riječ je o 150-ak bivših i sadašnjih radnika predstečajnih dužnika", kaže ona. Izglasani plan predviđa objedinjavnje svih tvrtki iz sastava. Svi vjerovnici namirit će se na kraju procesa prijenosom nekretnina, no prije toga dobit će udio u kapitalu, te će ga moći zamijeniti za nekretnine i drugu imovinu. U svojem daljnjem poslovanju grupa će se fokusirati na proizvodnju građevinskog materijala, no poseban naglasak stavit će na aktiviranje svojih turističkih, tj. hotelskih kapaciteta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close