Do kraja siječnja bit će poznata sudbina Varteksa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2013. u 13:31
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Do kraja siječnja bit će poznat plan predstečajne nagodbe varaždinske tekstilne tvrtke Varteks.

Do kraja siječnja bit će poznat plan predstečajne nagodbe varaždinske tekstilne tvrtke Varteks koji će se dati na usvajanje Financijskoj agenciji (Fina) i čije je prihvaćanje jedina šansa opstanka te poznate varaždinske tvrtke, istaknuo je povjerenik predstečajne nagodbe za Varteks Antun Mišanović na današnjoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije.

Mišanović je naglasio da plan nagodbe i pregovori s vjerovnicima idu u jako dobrom smjeru te da je plan predstečajne nagodbe, koji sadrži revizorska izvješća te financijski plan buduće proizvodnje, pred samim završetkom.

To, kaže, ne čudi, budući da se u varaždinskoj tvrtci već dvije godine odvijaju aktivnosti na izradi ovakvog plana.

Ako plan predstečajne nagodbe prihvati Fina tada slijedi 30 dana usklađivanja tražbina s vjerovnicima. Ukoliko se više od 50 posto vjerovnika usuglasi s planom slijedi i pravni dio, odnosno sudska potvrda nagodbe, a cijeli bi se posao oko prihvaćanja predstečajne nagodbe trebao dovršiti u iduća dva mjeseca. Nagodba je najbolje rješenje za Varteks, puno bolje od stečaja, budući da tvrtka ima svoju proizvodnju i tržište, rekao je Mišanović s čime se složio i varaždinski župan Predrag Štromar.

Izrazio je veliki optimizam u pogledu rješenja problema te je uvjeren da će država ući u vlasničku strukturu Varteksa do iznosa od 25 posto, čime će i sama biti zainteresirana za uspješno poslovanje tvrtke.

Štromar je najavio i vrlo brzu financijsku pomoć u obliku kredita od strane Zagrebačke banke te Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR). Realizacija kredita za uspostavljanje likvidnosti varaždinske tvrtke trebala bi se odvijati kroz tri tranše tijekom godine, od koje bi prva trebala uslijediti već kroz nekoliko dana, kazao je.

Hoće li prihvaćanje predstečajne nagodbe utjecati na gubitak određenog broja radnih mjesta u varaždinskoj tvrtci, povjerenik predstečajne nagodbe Mišanović nije mogao reći, dok je župan Štromar optimističan, vjeruje da do otpuštanja neće doći te da će daljnjim nastavkom proizvodnje doći i do novog zapošljavanja.

Iako povjerenik Mišanović nije mogao odgovoriti na upit oko visine duga Varteksa, prema neslužbenim informacijama, dug iznosi oko 655 milijuna kuna. Od toga, prema bilanci objavljenoj sredinom prošle godine, za poreze, doprinose i slična davanja tvrtka duguje oko 162 milijuna kuna. Kratkoročne obveze prema bankama i drugim financijskim institucijama iznose 180 milijuna kuna, a dugoročne još 116 milijuna kuna. Ukupne dugoročne obveze su gotovo 190, a ukupne kratkoročne gotovo 470 milijuna kuna. Najveći vjerovnici varaždinske tekstilne tvrtke su država, Zagrebačka banka te HBOR.

Komentirajte prvi

New Report

Close