U varaždinskoj Aquatehnici angažirali detektive da prate radnike što rade

Autor: Agencija VLM , 20. listopad 2014. u 11:46
Thinkstock

Građevinsku tvrtku Aquatehnika u vlasništvu varaždinskog komunalca Varkoma počele su pratiti afere, a posljednja je vezana uz angažiranje privatne detektivske agencije kako bi pratila radnike Aquatehnike rade li svoj posao.

Građevinsku tvrtku Aquatehnika u vlasništvu varaždinskog komunalca Varkoma počele su pratiti afere, a posljednja je vezana uz angažiranje privatne detektivske agencije kako bi pratila radnike Aquatehnike rade li svoj posao.

Napetosti

Napetosti na relaciji radnici – uprava eskalirale su u srpnju, kad su radnici tražili i hitnu smjenu direktora Gordana Novaka zbog “lošeg poslovanja Aquatehnike i višemilijunskih gubitaka”. Tada je Novak kazao kako tvrtka nema problema u poslovanju, već u realizaciji poslova jer – radnici ne rade.

Otprilike tada angažirana je i detektivska agencija koja je to, prema tvrdnjama direktora, i dokazala.

– Utvrđena je teška povreda radne obveze i zlouporabe radnog vremena i resursa tvrtke. To naravno za sobom povlači i određene posljedice. Za sada je pokrenut postupak otkaza ugovora o radu uvjetovanog skrivljenim ponašanjem jednog od djelatnika, dok je drugom dano upozorenje odnosno opomena, na obveze iz radnog odnosa – kazao je Novak, pojasnivši kako su usluge detektiva tvrtku stajale 20 tisuća kuna.Zbog cijele je situacije ogorčen predstavnik radnika u Nadzornom odboru Emil Pravica, koji tvrdi kako ovo nije mjera za uvođenje reda, već za uvođenje strahovlade u tvrtku.

– Nema tu takvog kriminala da bi se morali angažirati detektivi. Tu nema čak ni krađe, nego je čovjek dvaput zatečen u kafiću. Možda zvuči banalno, ali gdje bi radnik koji radi vani trebao na toalet – pita se Pravica, koji tvrdi da je riječ o osobnoj osveti radnicima koji se bune protiv strančarenja u tvrtki. Pravica je inače i sam pred tim da ostane bez posla. Neki dan mu je uručena obavijest da se njegovo radno mjesto ukida, a postupak je na sudu.

– O svemu se ovaj tjedan treba očitovati i Radničko vijeće – kazao je Pravica.

Politika

Za komentar stanja u Aquatehnici upitali smo i varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, koji je kazao kako zna da se u poslovanje tvrtke “uplela politika”, no kako treba pričekati kraj poslovne godine i tada odlučiti vodi li uprava tvrtku u dobrom smjeru.

Inače, javna je tajna da je Varkom pod paskom HNS-a, a Aquatehnika SDP-a. Direktor G. Novak je esdepeovac, a pisalo se i o slučaju zapošljavanja supruge dogradonačelnika Vjerana Radelića (SDP) u Aquatehnici.Upućeni tvrde da su problemi počeli kada je zbog stranačkih sukoba SDP-a i HNS-a Aquatehnika prestala dobivati poslove od Varkoma.

Direktora Varkoma Vladu Vlašića iz HNS-a pitali smo hoće li Varkom kao vlasnik pomoći Aquatehnici da sanira dugovanja, no kazao je da Varkom to nema obavezu učiniti. Dugovanja Aquatehnike u ovom trenutku iznose 3,4 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close