Dalekovod na tržištu smart city rješenja

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 18. studeni 2017. u 11:36
Pomoćnik predsjednika uprave za razvoj Dalekovoda Mario Klarić (Marko Prpic/PIXSELL)

Najavili su optimizaciju postojeće rasvjetne infrastrukture u Hrvatskoj pri čemu kao najveće benefite te revitalizacije navode uštede energije, smanjenje troškova održavanja i mogućnost nadogradnje sustava različitim uslugama.

Dalekovod razvija integriranu uslugu revitalizacije i nadogradnje uglavnom dotrajale rasvjetne infrastrukture u Hrvatskoj jer je primijećeno da kao takva više ne udovoljava visokim zahtjevima suvremene javne usluge. U izradi se, kažu, oslanjaju na napredne informacijsko telekomunikacijske tehnologije (IKT) za što su u sklopu konferencije Pametni gradovi održane u studenom u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista i nagrađeni u kategoriji najboljih smart city rješenja pojedinih tvrtki. 

"Dobiveno priznanje ima veliki značaj za nastavak razvojnih aktivnosti unutar grupacije Dalekovod u području naprednih tehnologija. Ovim nagrađenim projektom uspješno su integrirani vodeći svjetski brendovi u području Smart City tehnologije kao što su Schneider Electric, Hewlett Packard, Phoenix Contact, ali i jako dobra hrvatska mala i srednja poduzeća te startupovi kao Geolux i Ubique. Time je dobiveno izuzetno fleksibilno multivendorsko rješenje koje je u budućnosti vrlo nadogradivo dodatnim sadržajima takvog tipa", komentirao je pomoćnik predsjednika uprave za razvoj Dalekovoda Mario Klarić.

Postavljanjem novih tehnološki rješenja u okviru postojeće rasvjetne infrastrukture moguće je, nastavlja, instalirati dodatne segmente kao što su sustavi za upravljanje rasvjetom i za nadzor prometa, pristupne točke za bežični internet, punionice za električna vozila, meteo stanice, postaje za mjerenje kvalitete zraka i brojne druge.

Iz perspektive Dalekovoda, kaže Klarić, smart city koncept podrazumijeva sveobuhvatni skup integriranih rješenja IKT tehnologije implementiranih u novu, postojeću ili rekonstruiranu infrastrukturu urbanog područja kao što je javna rasvjeta, promet, elektroenergetska i druga infrastruktura. "Smart city implementacije obuhvaćaju niz međusobno integriranih projekata pri čemu je od iznimne važnosti postojanje ili nadogradnja iznimno snažne telekomunikacijske podrške te dodatnih IT sučelja za obradu velike količine podataka. Postojeća urbana infrastruktura u Europi i svijetu postupno izlazi iz svog predviđenog vijeka trajanja te je zbog povećanja broja stanovnika u urbanim sredinama, zbog porasta prometa te rasta urbanizacije u ovom trenutku većim dijelom potkapacitirana", pojasnio je.

Nakon rezultata ostvarenih na inozemnim tržištima, posebice sjeveru Europe, u Dalekovodu trenutno rade na izgradnji pilot projekta i pokaznog poligona predmetnih rješenja na lokaciji tvornice u Velikoj Gorici koja funkcionira u sklopu grupacije Dalekovod. U međuvremenu su u suradnji s hrvatskim startupom razvili i prototip aplikacije na kojoj će biti vidljivi objedinjeni i integrirani podaci sa svih različitih dijelova infrastrukture. 

Dalekovod je u više od 65 godina postojanja, komentirao je Klarić, izrastao u međunarodnu tvrtku čija je kvaliteta prepoznata u više od 80 zemalja diljem svijeta sa širokim poznavanjem postojećih elektroenergetskih i telekomunikacijskih sustava i njihovih povijesnih značajki, kao i trenutnih zahtjeva i današnje dostupne tehnologije u tom području. Nadogradnjom svojih osnovnih djelatnosti u ovom smjeru, tvrtka Dalekovod ulazi na tržište smart city rješenja i u njemu vidi priliku za daljnji rast, poručio je na kraju razgovora za Poslovni dnevnik. 

Komentirajte prvi

New Report

Close