Dalekovod očekuje stabilan rast prihoda, a za iduću godinu ugovorio poslove vrijedne 600 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2016. u 14:55
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Nakon što je u 2015. godini zabilježen značajan rast prihoda, od strane predstavnika tvrtke iskazani su optimistični pokazatelji prema kojima Dalekovod d.d. u narednim godinama očekuje daljnji stabilni rast prihoda.

U sklopu redovite prezentacije poslovanja, koje je pred zainteresiranim investitorima i partnerima tvrtke održano u prostorijama Zagrebačke burze, Uprava Dalekovoda d.d. predstavila je financijski pregled poslovanja tvrtke te planove za nadolazeće razdoblje.

Nakon što je u 2015. godini zabilježen značajan rast prihoda, od strane predstavnika tvrtke iskazani su optimistični pokazatelji prema kojima Dalekovod d.d. u narednim godinama očekuje daljnji stabilni rast prihoda.

Pozitivni trendovi vidljivi su u činjenici kako su već danas za 2017. godinu ugovoreni poslovi u vrijednosti gotovo 600 milijuna kuna, te u promjeni trenda te značajno poboljšanoj EBITDA, koja je nakon nekoliko godina u 2015. izašla iz negativnih pokazatelja, a stabilan rast očekuje se i u narednim godinama, istaknuli su predstavnici Dalekovoda d.d.

Pozitivni rezultati potvrđeni su i predstavljanjem ključnih projekata koje Dalekovod d.d. u ovome trenutku provodi na raznim europskim tržištima, s naglaskom na Norvešku i Ukrajinu. U Norveškoj je trenutno aktivno tri projekta ukupne vrijednosti više od 200 mil. EUR, dok su u Ukrajini aktivni projekti vrijedni preko 110 mil. EUR. Posebno je naglašen projekt gradnje željezničke pruge Dugo Selo – Križevci zbog činjenice da se radi o najvećem infrastrukturnom projektu u Republici Hrvatskoj posljednjih godina. Većina spomenutih projekata dugoročnog su karaktera te se njihov završetak očekuje tek kroz nekoliko godina, što osigurava stabilnost poslovanja u narednom razdoblju.

Mogućnost razvijanja novih poslova i osvajanja novih tržišta očituje se u podatku kako će se Dalekovod d.d. do kraja godine natjecati u nizu tendera za koje je tek započeo proces slanja ponuda. Prema najavama do kraja godine Dalekovod d.d. će sudjelovati u natječajima za dobivanje poslova u više od 10 europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, Norvešku i Ukrajinu.

Pozitivne najave budućeg poslovanja baziraju se na već neko vrijeme dostupnim informacijama kako se očekuju značajne investicije u prijenosnu mrežu u čitavoj Europi. Prema ENTSOE (Europsko udruženje prijenosnika električne energije) desetogodišnjem planu investicija u prijenosnu mrežu, objavljenom 2014., ukupne investicije do 2030. godine procjenjuju se na oko 150 mlrd EUR, a u čitavom procesu Dalekovod očekuje ispuniti dio svojih kapaciteta.

Istaknuto je kako se u nastavku tekuće godine te narednom razdoblju fokus u razvoju poslovanja stavlja na tri točke. Cilj je osigurati otvaranje novih dugoročnih projekata i tržišta, povećati efikasnost u egzekuciji projekata te osigurati uspješan nastavak optimizacije troškova. Ujedno, iz tvrtke je najavljen nastavak dosadašnjeg pozitivnog trenda konsolidacije poslovanja, prije svega kroz nastavak provedbe operativnog restrukturiranja.  

Komentari (4)
Pogledajte sve

poštovane kolege nemogu vjerovat da tu još ima muljtora kao što je bio gos đukan pa je uništio cjelu firmu a nitko nije pokušao preispitati kako je do toga došlo i gdje je novac završio

Uvijek kod njih nešto smrdi. Premuzak je muljator

Nesto tu smrdi. Što ako je kolakušič bio u pravu?

a dionicar broj 2 masovno kipa dionice vec mjesecima(omf kategorija b,)daj sta das,cak i neke ispod nego sto su ih platili,a firma tako dobro stojiji pa zastoooo?????????????????? nema tu niko da provjeri sta se dogada?

New Report

Close