Brodosplit potpisao ugovor za gradnju dodatnih čeličnih vrata za spas Venecije od poplava

Autor: Poslovni.hr , 28. srpanj 2016. u 14:03
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Brodosplit isporučuje brane dimenzija 27-30 puta 20 metara, visine 4-5 metara i težine 320-380 tona.

Nakon provedenog međunarodnog natječaja, Brodograđevna industrija Split, d.d. potpisala je danas 28. srpnja 2016. godine u Veneciji s tvrtkom Costruzioni Mose Arsenale (COMAR) ugovor o gradnji dodatne 22 čelične brane, za posljednji četvrti prolaz San Nicolo što kroz Venecijansku lagunu vodi prema Veneciji.

U jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije vrijednog više od 7 milijarda eura predviđeno je postavljanje ukupno 78 brana, a Brodosplit će isporučiti 63 brane koje obuhvaćaju 20.000 tona ugrađenog čelika ukupne vrijednosti s radovima i logistikom preko 70 milijuna €.

– U narednih 10-tak godina želimo vidjeti Brodosplit na čelu najcjenjenijih Europskih brodogradilišta, kao perjanicu hrvatskog gospodarstva, oslonac našim Kupcima i partnerima, koji će značajno utjecati na razvoj šire zajednice, grada Splita i biti na ponos i čast svim svojim zaposlenicima, istaknuo je prigodom potpisivanja Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Brodosplit isporučuje brane dimenzija 27-30 puta 20 metara, visine 4-5 metara i težine 320-380 tona, a projekt je integrirani zaštitni sistem koji se sastoji od niza mobilnih brana koje su sposobne zatvoriti Venecijansku lagunu od Jadranskoga mora kada plima pređe utvrđenu razinu (110 cm) pa sve do maksimalnih tri metra.

Ukrcajem na baržu za prijevoz specijalnih tereta, po četiri brane odjednom krajem kolovoza će započeti isporuka i transport čeličnih brana. Sukladno Ugovoru s investitorom, sve čelične brane su u različitim fazama proizvodnog procesa, dok je 15 brana trenutno potpuno gotovo, zapakirano i spremno za isporuku. Izgradnja danas ugovorenih 22 dodatnih brana biti će nastavljena u uspostavljenoj serijskoj proizvodnji.

Suradnja domaćih tvrtki

Paralelno s izgradnjom čeličnih brana u Brodosplitu, tvrtka Gumiimpex-GRP iz Varaždina, specijalizirana za proizvodnju zaštitnih gumenih obloga izrađuje gumene odbojnike koji su sastavni dio brana i na kojima leže na morskom dnu. Bitno je za istaknuti suradnju hrvatskih kompanija i odluku talijanskog investitora da nakon gotovo jednogodišnjih ispitivanja u pogonima kineskih kompanija. i nezadovoljstvu rezultatima, gradnju važne opreme povjeri domaćim tvrtkama.

Alat za oblikovanje i izradu gumenih odbojnika, u kojem nakon procesa formiranja i vulkanizacije nastaje gumeni odbojnik impresivne mase od 920 kg izrađen je u radionicama ‘Brodosplitove-Strojne obrade’, a na svaku čeličnu branu montira se više ovakvih odbojnika, što na razini cijelog projekta znači isporuku oko 300 komada.

Komentirajte prvi

New Report

Close