Brane za Veneciju donijele im 70 mil. €

Autor: Marija Brnić , 28. srpanj 2016. u 21:59
Brodosplit je na međunarodnom natječaju uspio dobiti i posao gradnje još 22 brane

U Brodosplitu trljaju ruke.

U konkurenciji s još tri ponuđača Brodosplit je na međunarodnom natječaju uspio dobiti i posao gradnje još 22 čelične brane, odnosno brane za posljednji četvrti prolaz San Nicolo kroz Venecijansku lagunu. Ugovorom koji su za taj posao sklopili splitski škver i tvrtka Construzioni Mose Arsenale Brodosplitu osigurava gradnju sve 63 brane, a vrijednost posla je ukupno 70 milijuna eura.

Osim brana u Splitu izgrađeno je i testirano njih još 15, a prva koja je izgrađena u splitskom brodogradilištu isporučena je prije dva mjeseca. Trenutno u škveru spremne za isporuku imaju još 15 brana, a pošiljke bi posebnom baržom trebale krenuti u kolovozu, dok bi u intervalima od nekoliko mjeseci iz Brodosplita bile isporučivane i nove mobilne brane. Novim ugovorom osigurano je u škveru posla za idućih godinu i pol.  Gradnja brana za Veneciju, premda nije standardna narudžba koju se unosi u škversku knjigu narudžbi, prema vlasnicima samoborskom DIV-u, predstavlja projekt koji je tehničko-tehnološki zahtjevniji od gradnje broda.

Riječ je o integriranom zaštitnom sustavu koji čini niz mobilnih brana dimenzija 27-30 puta 20 metara i visine od 4 do 5 metara, te težine od 320 do 380 tona, a temeljni je dio najvrjednijeg projekta trebali bi štititi Veneciju od Jadranskog mora kada plima prijeđe razinu od 110 centimetara, i to do 3 mjetra. U projekt brana za Venecijanska vrata uključen je i varaždinski Gumiimpex koji gradi gumene odbojnike, i to alatima izrađenima u Brodosplitovoj Strojnoj obradi.  

Komentirajte prvi

New Report

Close