Bakić na čelu Varteksa zaziva dane stare slave

Autor: Suzana Varošanec , 15. siječanj 2019. u 22:00
Mandat ima do kraja 2019. godine/M. H. /PIXSELL

Prioritet je potpuna financijska stabilizacija te povećanje produktivnosti, plaća i broja radnika, kaže pojedinačno najveći dioničar koji je preuzeo kormilo, mada priznaje da tvrtka ima goleme naslijeđene probleme.

Pojedinačno najveći dioničar Varteksa Nenad Bakić, ujedno od lani i predsjednik njegova Nadzornog odbora, sad je preuzeo i funkciju predsjednika Uprave Varteksa.

Vijest je odjeknula u poslovnim krugovima, pa se po nekima to tumači kao početak nove faze koja se za tvrtku otvara nakon provedene dokapitalizacije te financijskog restrukturiranja duga s ključnim bankama. Uključivanje Bakića kao vlasnika u polugu uprave mnogi smatraj logičnim rješenjem, iako s visoko postavljenom "letvicom" kako se smatra najavljeni  zaokret prema stožernoj tekstilnoj kompaniji u RH – dakle, onoj koja će uz rast plaća i produktivnosti biti jamac i novog zapošljavanja.

Pitanje je izvedivosti, pa stoga od napuštanja čelne pozicije na kojoj je dugo bio bivši predsjednik Uprave Zoran Košćec (dolazak Ivana Perkovića, pa onda i člana uprave Paška Vele) u kratkom razdoblju za Varteks je ovo najveća promjena, sudeći i po Bakićevim najavama. Vidimo priliku da uspijemo u transformaciji, navodi on u kompanijskom priopćenju na Zagrebačkoj burzi, te otkriva svoje "karte":  Upravi će za to poslužiti model re-etabliranja tržišne pozicije vlastitog branda Varteks, s "osloncem na vrhunsku kvalitetu proizvodnje zasnovane na stoljetnoj tradiciji i vrhunskim materijalima, ali sada i s puno aktivnijim modnim pristupom."

Čini se da je osnaživanje modne i maloprodajne pozicije Varteksa poslovni ključ za kojeg se predviđa  da će tvrtki omogućiti da postane stožerna kompanija hrvatske tekstilne i srodnih industrija, a tada bi mogla prihvatiti i eventualni višak radne snage jer tu branšu u RH, prema Bakiću, čekaju još teži dani. "Prioritet je potpuna financijska stabilizacija te povećanje produktivnosti, plaća i broja radnika. Ovako zahtjevan preokret traži da se potpuno uključim u poslovanje kompanije.

Uskoro ćemo predstaviti i niz atraktivnih kolekcija od kojih neke beskompromisno najviše kvalitete", kaže Bakić. Kompanija koja, priznaje, ima izrazito velike naslijeđene probleme uslijed višedesetljetnog propadanja ipak će i dalje raditi uslužne poslove za Hugo Boss, J.Lindeberg i druge kompanije. Kako se Bakićev mandat na novoj funkciji predviđa tek privremeno – do kraja 2019., za očekivati je da će djelovanje biti brzo, uz desnu ruku Vele, člana uprave za proizvodnju, nabavu i restrukturiranje.

Komentirajte prvi

New Report

Close