Atlantska plovidba izvijestila o novogradnjama u Kini

Autor: Objava za medije , 11. veljača 2014. u 12:13
Photo: Zvonimir Pandža/Večernji list/PIXSELL

Atlantska plovidba je deklarirala opciju gradnje oba opcijska broda.

Atlantska plovidba d.d. je, u nekoliko navrata tijekom 2013., izvijestila da je sa brodogradilištem Qingshan u NR Kini sklopila četiri Ugovora o gradnji brodova, svaki nosivosti 38.000 DWT po tzv. projektu Green Dolphin, od kojega su dva Ugovora o gradnji stupila na snagu početkom travnja prošle godine, a za preostala dva je Atlantska plovidba imala pravo deklarirati tzv. opciju gradnje i to za prvi (od dva) opcijski brod do 30. studenog prošle godine, a za drugi opcijski brod do kraja siječnja ove godine.

Atlantska plovidba je deklarirala opciju gradnje oba opcijska broda. Brodogradilište Qingshan i Atlantska plovidba su se dogovorili da će, umjesto Ugovora o gradnji dva deklarirana opcijska broda (svaki nosivosti 38.000 DWT), sklopiti tri nova Ugovora o gradnji (od kojih je jedan tzv. opcijski ugovor) brodova tipa Ultramax od kojih će svaki imati nosivost od 63.800 DWT. Ugovori o gradnji su potpisani u NR Kini danas, 11. veljače 2014.g. Stupanje na snagu prva dva sklopljena Ugovora o gradnji će uslijediti nakon što Nadzorni odbor Atlantske plovidbe, u skladu sa Statutom Društva, da suglasnost na sklapanje tih Ugovora o gradnji.

U odnosu na treći – opcijski Ugovor o gradnji broda, i za njega je potrebna suglasnost Nadzornog odbora Društva, te deklaracija opcije gradnje koju Atlantska plovidba ima pravo deklarirati najkasnije tri mjeseca od dana sklapanja Ugovora o gradnji. Na ovu promjenu u politici gradnje novih brodova Uprava Atlantske plovidbe se odlučila na temelju praćenja cijena novogradnji na svjetskom tržištu, ali i sve veće potražnje za brodovima nosivosti od 61.000 do 64.000 DWT. Radi se o brodovima koji su po svojoj nosivosti vrlo blizu nosivosti panamax brodova, ali su za razliku od panamax brodova opremljeni i brodskim dizalicama što im daje povoljniji položaj i iskoristivost na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close