Atlanticu niže kamate podigle dobit na više od 30 mil. kuna

Autor: Danijela Jozić / VLM , 02. svibanj 2013. u 09:22
Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe/PIX

Kompanija Emila Tedeschija zabilježila je pad prodaje u Hrvatskoj od 9,4% ali istovremeno i rast u Rusiji i ZND-u od čak 21,3%.

Atlantic grupa je u prvom tromjesečju ostvarila prihod od prodaje od 1,08 milijardi kuna što je za 3,2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pritom je kompanija u većinskom vlasništvu Emila Tedeschija ostvarila neto dobit od 30,4 milijuna kuna.Skoro četvrtinu prihoda od prodaje Atlanticu nosi kava koja u promatranom razdoblju zabilježila prodaju od 225,5 milijuna kuna. No, kava pritom nije ostvarila najveći rast prihoda već je to poslovno područje "Sportska i aktivna prehrana", koje je s prodajom od 194,8 milijuna kuna u odnosu na lani raslo čak 19 posto. Prodaja delikatesnih namaza je neočekivano zabilježila pad od 5,8 posto (iznosi 91,2 milijuna kuna) a u kompaniji to obrazlažu činjenicom da su u tom razdoblju vođeni pregovori s trgovačkim lancima i u Srbiji i Hrvatskoj oko implementacije novih komercijalnih uvjeta.

Pritom je tijekom ožujka dijelom bila obustavljena i isporuka tih proizvoda. Slično stoji i u obrazloženju o padu prodaje pića za 3,4 posto (na 130 milijuna kuna). Oko osam posto rasla je prodaja "Slatkog i slanog" s tim da u Atlanticu hvale posebno flips koji je rastao dvoznamenkasto.Gledano po tržištima najveći prihodi od prodaje ostvareni su u Srbiji (265,2 milijuna kuna) te u Hrvatskoj (250,9 milijuna kuna). Hrvatsko tržište, međutim, jedino i bilježi pad – od čak 9,4 posto. S druge strane, iako je izvoz u Rusiju i Zajednicu Neovinskih država još relativno mali – iznosio je u prvom kvartalu 55,1 milijun kuna – riječ je o snažnom rastu od čak 21,3 posto. Rusija je inače u fokusu menadžmenta Atlantica i namjera im je prodaju u toj državi u idućih pet godina najmanje utrostručiti.U kompaniji navode da je na rast neto dobiti (lani je u prvom kvartalu kompanija bila u minusu 2,9 milijuna kuna) utjecalo značajno smanjenje troškova kamata.

Atlantic je, podsjetimo, krajem prošle godine uspješno odradio 307 milijuna eura teško refinanciranje."Atlantic grupa je  ostvarila rast prihoda od prodaje unatoč izazovnoj gospodarskoj situaciji u regiji i šire. Iznimno smo zadovoljni kontinuiranim organskim rastom poslovanja, što potvrđuje stabilnost našeg poslovnog modela i uspješnu primjenu strategije. I u nastavku godine djelatnici i Uprava Atlantic grupe bit će usmjereni na organski rast kroz aktivno upravljanje brendovima i inovacije, optimizaciju troškova te upravljanje rizicima poslovanja", istaknuo je u kvartalnom izvješću predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi.

Komentirajte prvi

New Report

Close