Alix zgotovio procjene održivosti glavnih biznisa, Konzum ključan i za plan nagodbe

Autor: Jadranka Dozan , 18. listopad 2017. u 07:00
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Bivše vodstvo s istražiteljima o prošlosti, sadašnje s kreditorima o budućnosti.

Dan poslije pompoznih privođenja bivšeg vodstva Agrokora među kojima zasad nisu i tri predstavnika obitelji Todorić krenuo je lov na informacije iz istražnog spektra.

Hoće li se i kada Todorić(i) pojaviti na saslušanju, kako se tko od uhićenih brani, kome od osumnjičenih slijede istražni pritvori, jesu li policijsko-pravosudnom akcijom iznuđeni kakvi važni inkriminirajući dokumenti…

Dok je nekolicina bivših agrokorovaca osuđena na razgovore o bliskoj prošlosti s istražiteljima, današnja privremena uprava i konzultanti iz Alix Partnersa jučer i danas s kreditorima Agrokora razgovaraju o bliskoj budućnosti.

Neslužbene informacije o dvodnevnom vijećanju s financijskim institucijama potvrdili su nam i iz kompanije. Potvrdili su i da je glavna tema vezana uz provedbu restrukturiranja odnosno procjene perspektiva pojedinih Agrokorovih biznisa.

 

193milijuna

kuna iznosi operativni gubitak u diviziji trgovine

Alixovi stručnjaci, naime, već jučer su financijašima predstavili planove o održivosti poslovanja pojedinih segmenata koncerna, što je bio i glavni posao kojim su se bavili proteklih mjeseci i za koji su savjetnički 
angažirani.

Do kraja mjeseca ti bi se planovi trebali i javno prezentirati, ističu iz Agrokora. Napominju i da se investitore koji su u postupku izvanredne uprave koncernu osigurali dodatno financiranje o tijeku procesa restrukturiranja informira redovito, svaki mjesec.

Kakvim su nalazima Alix Partnersa rezultirale višemjesečne analize i procjene održivosti poslovanja pojedinih operativnih kompanija tek će se obznaniti, ali već iz parcijalnih javno dostupnih pokazatelja jasno je da je glavni problem Konzum, odnosno Poslovna grupa Maloprodaje i veleprodaje.

Za razliku od ostalih divizija i njihovih ključnih kompanija, trgovina ima problem i na razini operativnog poslovanja, bez tereta servisiranja dugova.

Premda je s turističkom sezonom Konzum na mjesečnoj razini ostvario pozitivan operativni rezultat, pa je tako npr. u kolovozu zabilježio nepunih devet milijuna dobiti mjereno EBITDA-om, kumulativno gledano i s krajem kolovoza nije izronio u pozitivnu zonu. S polugodišnjih minus 75 milijuna, do kraja kolovoza EBITDA je svedena na -18 milijuna, s tim da je cijela divizija maloprodaje i veleprodaje operativni gubitak smanjila s 234 na 193 milijuna. Nasuprot tome, 8-mjesečni operativni rezultat divizije Prehrane (gotovo 950 mil. kuna dobiti) i Poljoprivrede (207 mil), mnogi financijaši ocjenjuju i nešto boljim od očekivanja.

Iako se u komentaru Konzumovih rezutata u posljednjem mjesečnom izvješću tvrdi da su nedostaci robe na skladištu manji nego ranije ove godine, priznaje se i da oni “i dalje predstavljaju izazov”. A nakon turističke sezone zasigurno se dodatno potenciraju i izazovi vezani uz konkurentske pritiske. Konačno, sve su procjene da je prodajna mreža Konzuma još prevelika, daleko od optimizirane u smislu profitabilnosti.

Sve u svemu, smjer i model restrukturiranja Konzuma, od operativnog do vlasničkog, jedna su od ključnih stvari i za cjelokupni plan nagodbe. Koliko god je put do nje još jako dug, a mnogi procjenjuju da će zahtijevati i produljenje trenutnih zakonskih rokova trajanja izvanredne uprave (12 plus tri mjeseca), uspjeh ili neuspjeh trasira se mnogo prije.

Imajući u vidu veoma heterogene interese i status pojednih skupina vjerovnika u smislu raznih scenarija ishoda prijedloga nagodbe, put do nje je i prilično neizvjestan. Skora objava tablica i iznosa tražbina dat će pouzdaniju sliku odnosa snaga među vjerovnicima, a kad je riječ o ruskim bankama odnosno Sberbanku kao najvećem među njima važnim bi se mogao pokazati i ovotjedni posjet visoke državne delegacije Moskvi.     

Komentirajte prvi

New Report

Close