Agrokor objavio ponudu za preuzimanje još 47 posto dionica Mercatora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. srpanj 2014. u 12:51
Photo: Robert Anic/PIXSELL

Koncern Agrokor objavio je u četvrtak ponudu za preuzimanje preostalih 47 % ili 1,76 mil. dionica Mercatora.

 Koncern Agrokor objavio je u četvrtak ponudu za preuzimanje preostalih 47 posto ili 1,76 milijuna dionica slovenskog Mercatora koje još nisu u njegovu vlasništvu, a u ponudi, koja vrijedi do 1. rujna, nudi se 86 eura po dionici.

Prag uspješnosti ponude nije određen, što znači da će se preuzimanje smatrati uspješnim bez obzira na postotak kupljenih dionica, a Agrokor se, pišu slovenski mediji, bankarskim jamstvima obvezao da će dioničare isplatiti u roku od osam dana nakon što uspješnost ponude potvrdi slovenska agencija za tržište vrijednosnim papirima.

Agrokor je za 53-postotrni udio, koji je od većinskih vlasnika otkupio u lipnju, platio 172 milijuna eura, a za preostalih 47 posto treba oko 152 milijuna eura koje je osigurao kreditima, i to 50 milijuna eura od banke BNP Paribas, 50 milijuna od austrijske VTB banke i 52 milijuna od Zagrebačke banke, piše slovenski list "Finance".

Agrokor i tvrtka Agrokor Investments su u okviru dogovora s bankama o restrukturiranju Mercatorova duga toj kompaniji osigurali i subordninirani kredit od 220 milijuna eura. Od toga je 202 milijuna eura uporabljeno za djelomičnu otplatu Mercatorova duga, a 17,2 milijuna za obrtna sredstva. Subordinirani kredit bit će konvertiran u kapital Mercatora.

Agrokor je u prilogu ponude o preuzimanju naveo i obveze koje je preuzeo prilikom sklapanja ugovora s većinskim vlasnicima. Među njima je i obveza da Mercator, osim po tržišnim uvjetima, tri godine neće davati jamstva ili zajmove Agrokoru, da će poštovati kolektivne ugovore zaposlenih i da će se o broju zaposlenih radnika savjetovati s reprezentativnim sindikatima.

Uz to, Agrokor je prihvatio obvezu po kojoj će Mercatorovo sjedište barem idućih deset godina ostati u Ljubljani, gdje će se nalaziti i centar upravljanja Mercatorova poslovanja, dok će Mercatorovim dobavljačima barem još tri godine biti zajamčen položaj koji su imali i do sada, pišu slovenski mediji.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Tu mu leđa drži hrvatska Vlada i hrvatsko pravosuđe pa može što hoće i kako hoće.

A što niste isto ponudili i dioničarima BLJE??

New Report

Close