Agrokor lani pomogao u hvatanju 60 grupa provalnika

Autor: Bernard Ivezić , 26. ožujak 2014. u 17:10
Ivica Todorić, vlasnik Agrokora; Photo: Robert Anic/PIXSELL

Agrokor je lani pomogao policiji u hvatanju 60 grupa provalnika, doznaje Poslovni dnevnik.

Agrokor je lani pomogao policiji u hvatanju 60 grupa provalnika, doznaje Poslovni dnevnik. Marijan Benko, direktor korporativne sigurnosti Agrokora izjavio je u srijedu u Zagrebu na konferenciji Korporativna sigurnost 2014. u organizaciji tjednika Lider da su zahvaljujući implementaciji različitih tehničkih rješenja zaštite lani policiji znatno pomogli u radu.

"Tehnički smo adekvatno opremili objekte, uveli video nadzor i druge tehnologije zahvaljujući čemu smo pomogli policiji da brže reagira pa je zahvaljujući našoj pomoći lani policija uhvatila 60 grupa provalnika u razne objekte", kaže Benko.

Dodao je da regulativa ide u smjeru otvaranja prostora rada privatnim zaštitarskim kućama. No, da je cijeli taj proces nužno ostvariti kroz bolju suradnju policije i zaštitara. "Ta suradnja ne bi trebala biti po vezama i prijateljima već sustavna i trebalo bi shvatiti da je cilj u konačnici pomoći policiji", kaže Benko koji je pohvalio suradnju s policijom.

Mate Laušić, konzultant za sigurnost istaknuo je da korporacije pri ugovaranju poslova sa zaštitarskim tvrtkama moraju uključiti i stručnjake. Naveo je da osim Agrokora gotovo i nema veće kompanije koja provjerava kakvu im uslugu isporučuju zaštitarske tvrtke.

"Nema ni klauzula o penalizaciji zaštitarskih tvrtki zbog povreda radne dužnosti i slično", nabrajao je Laušić koji ističe da se hrvatske zaštitarske tvrtke nisu pripremile za ulazak Hrvatske u EU. Posebno pri tome ističe primjer Zračne luke Zagreb za čiju zaštitu kvalifikacije samostalno nije imala niti jedna domaća tvrtka.

Ines Krajčak, pomoćnica ministra MUP-a dodala je da se upravo na tom primjeru vidi kako se zaštitarstvo u Hrvatskoj mijenja. "Sve više takvih poslova privatnici će preuzimati od MUP-a, a u Hrvatskoj kronično nedostaje kadrova koji bi mogli raditi te poslove jer se traži kontinuirano obrazovanje i praska", pojašnjava Krajačak.

Dodaje da je to samo jedan od razloga zbog kojih se ide u doradu Zakona o privatnoj zaštiti. Po njemu se propisuje da će svi zaposlenici zaštitarskih tvrtki morati imati ugovor o radu, a najviše kontroverzi izazvali su prijedlozi da zaštitarske tvrtke moraju u roku od 15 minuta odgovoriti na poziv za intervenciju i da na nju obavezno moraju ići najmanje dva zaštitara.

Komentari (3)
Pogledajte sve

A glavnog provalnika u hrvatski buđet Todorića nisu uhvatili,ali doći će dan kada će i njega uhvatiti

ma benko je mila majka. gle tek onog laušića. taj pojma nema gde je šupalj.

Taj Benko je bio ravnatelj policije kad su danima lovili generala Koradea,dijabetičara bez ruke i lijekova i kad je stradao prometni policajac! u toj akciji…koja stručnost

New Report

Close