ZSE želi malim poduzetnicima otvoriti vrata tržišta kapitala

Autor: Ana Blašković , 01. srpanj 2016. u 07:27
Prvi korak je studija izvodivosti vrijedna 1,25 milijuna kuna/ Sanjin Strukić/PIXSELL

Premda male tvrtke čine 99% svih poduzeća u EU i glavni su motor ekonomije, pristup kapitalu im je ograničen.

Zagrebačka burza zatražila je tehničku pomoć Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u projektu koji bi malim i srednjim tvrtkama otključao vrata tržišta kapitala. Premda male tvrtke čine 99 posto svih poduzeća u EU i glavni su motor ekonomije, pristup kapitalu im je ograničen.

Stoga bi studija izvodivosti trebala dati odgovor na pitanja ima li smisla, u kojem obliku i s kojim mjerama, razvijati pristup SME tvrtkama na domaćoj burzi, ali i nakon akvizicije Ljubljanske burze, u Sloveniji, a potencijalno i u ostatku regije. Vrijednost posla je 170.000 eura (1,25 milijuna kuna) bez PDV-a, a očekuje se da će projekt financirati Taiwan Business EBRD Technical Cooperation fond (TWTC), zajedno sa Zagrebačkom  burzom, čiji je jedan od dioničara inače i sam EBRD.  

Pisma namjere zainteresiranih konzultanata primat će se do kraja srpnja, a rad na projektu trebao bi startati najkasnije do početka rujna i trajati narednih pola godine. Nakon što procjeni izvodivost projekta u lokalnom i regionalnom kontekstu, odabrani konzultant bi trebao definirati optimalni ustroj lokalne (ili regionalne) platforme za finaciranje malih i srednjih tvrtki te pružiti detaljni poslovni plan kao i korake za implementaciju.  

Taipei China jedan je od EBRD-ovih donatora za financiranje razvojnih projekata od središnje Europe do srednje Azije. To nije prvom ulaganje kod nas, u suradnji s tim fondom trenutno se financira program 'Women in Business' u Hrvatskoj, vrijedan 1,1 milijun eura za pomoć razvoju ženskog poduzetništva.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Želimo svoje ćip -kartice za trgovanje pod zaštićenom lozinkom i zaštićenim brojem !!!

bit će to jedan vrlo uspješan projekat, ma koliko velike bile tvrtke koje se budu trgovale na ZSE, vrlo brzo će postati male, male, ma sićušne, da se mogu za siću kupiti, vidi.MGMA;OPTE,HHLD,JDPL;INGR………………………………………………………………

poslije zadnjih dokapitalizacija i razvodnjavanja svi jedva čekamo da utučemo lovu u sumanute prijekte.

New Report

Close