ZSE: Crobexi porasli treći tjedan zaredom, promet solidan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. lipanj 2014. u 10:05
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Uz solidnu likvidnost, na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi prošloga tjedna znatno ojačali, treći tjedan zaredom, što nije zabilježeno već dulje vrijeme, no analitičari kažu da je ipak još prerano govoriti o oporavku tržišta.

Uz solidnu likvidnost, na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi prošloga tjedna znatno ojačali, treći tjedan zaredom, što nije zabilježeno već dulje vrijeme, no analitičari kažu da je ipak još prerano govoriti o oporavku tržišta.

Crobex indeks prošloga je tjedna skočio 1,67 posto, na 1.729 bodova, najvišu razinu od 29. travnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.739 bodova. Crobex10 ojačao je, pak, 1,11 posto, na 987 bodova.

Redovni promet iznosio je oko 68 milijuna kuna, što je otprilike 12 milijuna manje nego tjedan dana prije. Uz to, ostvareno je i više od 11 milijuna kuna u blok transakcijama, i to dionicama HT-a 8,6 milijuna kuna, a Ericssona Nikole Tesle 2,7 milijuna.

„Uz snažnu likvidnost, Crobexi su protekli tjedan znatno ojačali, ostvarivši dobitke treći tjedan zaredom, što već dugo nismo vidjeli na domaćem tržištu kapitala“, kaže Boris Mažurin, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Najveći promet, 13,5 milijuna kuna, ostvaren je prošloga tjedna dionicom Ericssona Nikole Tesle, pri čemu joj je cijena porasla 3,9 posto, na 1.361 kunu.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s prometom od 8,9 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,32 posto, na 155 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom Leda, kojom je ostvareno 8,2 milijuna kuna prometa. Cijena joj je skočila oko 5 posto, na 8.780 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najveća dobitnica bila je dionica Đure Đaković Holdinga – cijena joj je skočila više od 32 posto, na 37 kuna, uz 1,4 milijuna kuna prometa.

Uprava Đakovića objavila je potkraj prošloga tjedna protuprijedlog odluke za Glavnu skupštinu, predloživši povećanje temeljenog kapitala za 194 milijuna kuna javnom ponudom dionica u dva kruga, uz pravo prvenstva postojećih dioničara, po cijeni u rasponu od 20 do 60 kuna po dionici.

Znatno je poskupila i dionica Petrokemije, gotovo 14 posto, na 50,15 kuna, uz 3,2 milijuna kuna prometa.

Većina najlikvidnijih izdanja ostvarila je dobitke, pa je tako dionica Atlantic grupe poskupila 5,3 posto, Ingre 5,12, a Badela 1862 oko 38 posto.

Među rijetkim gubitnicama izdvaja se dionica Luke Ploče, sa cjenovnim padom od 4,8 posto, na 475 kuna.

„Nastavi li se snažnija likvidnost na domaćem tržištu, može se očekivati nastavak rasta Crobexa. Ipak, zasad je još prerano govoriti o oporavku tržišta, jer još ne vidimo oporavak fundamentalnih pokazatelja. Iako neki gospodarski pokazatelji rastu, bruto domaći proizvod i dalje je u minusu“, navodi Mažurin.

I na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, što se zahvaljuje dodatnom labavljenju monetarne politike Europske središnje banke (ECB) i podacima koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1,2 posto, na 16.924 boda, a S&P 500 indeks 1,3 posto, na 1.949 bodova.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,2 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,4, a pariški CAC 1,4 posto.

„Na inozemnim su burzama najvažniji indeksi ponovno na rekordnim razinama. Poticaj investitorima dale su odluke ECB-a o daljnjem popuštanju monetarne politike“, ističe Mažurin.

ECB je u četvrtak smanjila ključnu kamatnu stopu s 0,25 na 0,15 posto, novu najnižu razinu u povijesti. Kako bi potaknula rast gospodarstva i suzbila deflacijske prijetnje, ECB je uvela i negativnu kamatu od 0,10 posto na depozite koje banke drže na računima u središnjoj banci, što bi ih trebalo navesti da sredstva više usmjere u kreditiranje gospodarstva.

Krajem tjedna američko ministarstvo rada objavilo je, pak, izvješće o zaposlenosti u SAD-u. Taj ključni makroekonomski pokazatelj pokazao je da je u svibnju američko gospodarstvo kreiralo 217.000 novih radnih mjesta, što je u skladu s očekivanjima analitičara, dok je stopa nezaposlenosti ostala na 6,3 posto.

„Idući tjedan bit će siromašniji makroekonomskim objavama. Investitorima će nove smjernice dati podatak o prometu u američkoj maloprodaji i izvješće o industrijskoj proizvodnji u eurozoni“, zaključuje Mažurin.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close