Zagrebačka burza u igri za kupnju Ljubljanske burze

Autor: Tomislav Pili , 26. travanj 2015. u 22:00
Andrej Šketa (LJSE) i Ivana Gažić (ZSE) ne žele ništa reći/Goran Stanzl, Žarko Bašić/PIXSELL

U Beču tvrde da su zadovoljni što je nekoliko strana pokazalo interes.

Trendu hrvatskih kupnji slovenskih tvrtki pridružuje se i Zagrebačka burza (ZSE) koja namjerava preuzeti Ljubljansku burzu (LJSE).

Kako saznaje Poslovni dnevnik iz izvora bliskih ovoj transakciji, razgovori između Bečke burze – vlasnika Ljubljanske burze – i Zagrebačke burze traju već neko vrijeme, a razgovara se o klasičnom preuzimanju. O tome su se raspisale i slovenske Finance koje u petak navode da se Zagrepčani zanimaju za LJSE i zbog tehnologije, odnosno zbog korištenja trgovinske platforme Xetra. S južne strane Alpa sudionici ove priče "zakopčani su do grla", pa tako na ZSE kažu kako ne mogu komentirati konkretnu situaciju. Ipak, dodaju u očito vrlo pažljivo sročenoj rečenici da su "konsolidacijski trendovi vrlo aktualni u suvremenom burzovnom poslovanju, a Zagrebačka burza intenzivno ih prati" što bi dalo naslutiti da se događa nešto krupno.

Do izjave je bilo nemoguće doći i u Ljubljani jer je predsjednik Uprave LJSE-a Andrej Šketa samo uputio na vlasnika u Beču. Glasnogovornica Bečke burze Julia Resch ističe da su zadovoljni što je nekoliko strana pokazalo interes za LJSE. "Trenutno istražujemo sve opcije i provjeravamo ekonomski racionalne ponude. Odlučit ćemo na temelju ekonomskih parametara i nemamo pritisak za prodaju. Vrednovat ćemo opcije do sredine godine", izjavila je Resch za PD.

U slovenskim financijskim krugovima neslužbeno kažu kako se već neko vrijeme govori da Beč želi prodati LJSE koju je kupio 2008. godine za 47 milijuna eura. Prema pisanju Financi, za Bečane je sporna odluka slovenske vlade da se kompanije s najvećom tržišnom kapitalizacijom izlistaju na strane burze što bi zadalo velik udarac slovenskom tržištu. Tržišna kapitalizacija LJSE-a krajem ožujka iznosila je 24,2 milijarde eura dok sve vrijednosnice na ZSE vrijede, preračunato, 27,4 milijarde eura. Posljednjih godina dvije burze intenzivno surađuju, pa će tako 26. svibnja u Zagrebu biti održan Investicijski dan s predstavnicima po sedam hrvatskih i slovenskih tvrtki.

Poslovanje ZSE-a u 2014.

Podjednaki rezultat kao i prethodne godine

Zagrebačka je burza prošlu godinu zaključila s podjednakim financijskim rezultatom kao i godinu ranije. Kako stoji u pozivu na skupštinu dioničara, ZSE je 2014. ubilježilo 1,1 milijuna kuna gubtika što je nešto više od 900.000 kuna minusa iz 2013. godine. Cjelokupno financijsko izvješće još nije javno dostupno, ali se neslužbeno doznaje kako su najvažnije stavke na razini prethodne godine, poput prihoda koji su na razini od 14 milijuna kuna.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pa, dajti Bože da uspiju !!!

Igraju se već jedno tri godine. Dok nam vlastita burza i sve vezano uz nju propada. Kod nas je ZSE igralište nekolicine, žalosno da žalosnije nemože biti.

“ZSE je 2014. ubilježilo 1,1 milijuna kuna gubtika što je nešto više od 900.000 kuna minusa iz 2013. godine.” .. znaci u gubitcima su koji rastu jer nemaju prometa a izlistane firme im odlaze ko dobar dan a oni planiraju kupiti Ljubljanksu. Sta tpo oni mogu sa njom ucinit osim nauciti ih kako akumulirati gubitke??

New Report

Close